Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обережно, шахраї: з банківських карток українців вкрали мільйони гривень

П'ятниця, 03 лютого 2017 19:25

Шахраї в Україні досягли небачених висот у виманюванні грошей з банківських карток. За рік кількість вкрадених коштів зросла в чотири рази - рахунок йде на сотні мільйонів гривень, пише «Сегодня».

Другокурсниця Юля тепер винна банку чималу суму. Сусідка по кімнаті з університетського гуртожитку зайняла у неї кредитну картку - нібито для отримання переказу від батьків. Насправді - взяла кредит в п'ять тисяч гривень, на який вже набігли відсотки.

«Вона мені карту повернула, все було добре, а через два місяці я зайшла в мобільний додаток і побачила суму. Мені повідомили, що на моє ім'я узятий кредит», - розповіла Юля.

Камера банкомату зафіксувала, як гроші знімає сама сусідка. Причому Юлиної картки у неї вже не було, кредитний рахунок дівчина прив'язала до свого номеру телефону. Фінустанова почала розслідування.

Зняти гроші з чужої банківської картки за допомогою маніпуляцій з комп'ютером і телефоном не складно. Досить роздобути трохи особистої інформації. Ідеальний варіант, якщо жертва розголошує її сама - друзям, родичам або колегам. Такі махінації експерти з інформаційної безпеки називають «френдлі фрод», або «дружнє шахрайство», пояснює експерт Олексій Красюк. Історія студентки Юлі - хрестоматійна.

«Це називається соціальна інженерія - шахрайство, коли одна людина дізнається в іншої дані, які не потрібно розповідати. Ці дані допоможуть ідентифікувати особу в банку, сусідка могла раніше запитати дівоче прізвище матері Юлі чи інші слова», - говорить заступник директора Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем Олексій Красюк.

Кількість махінацій з банківськими платіжними картками зростає щорічно. У 2016 році сума знятих аферистами грошей склала близько 340 мільйонів гривень, а це в чотири рази більше, ніж було в 2015-му. Більше 60% склали крадіжки з використанням методів впливу на психологію людей. Але правоохоронці все одно класифікують це як кримінальний злочин.

«Дівчинка передала добровільно картку і відповідно цю історію можна класифікувати за статтею шахрайство - це ст. 190 КК яка передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна», - каже представник Національної поліції України Ярослав Тракало.

За статистикою, поліція розкриває кожний п'ятий подібний злочин. Але тільки, якщо жертва своєчасно звертається до правоохоронців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%