Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Стало відомо, чому «молоді» пенсіонери в Україні отримують більше

Середа, 08 лютого 2017 14:00

В Україні в 2008-му коефіцієнт стажу (показник, який враховують при розрахунку пенсій) збільшили з 1 до 1,35 – старі пенсії не перерахували, а нові стали призначати з урахуванням оновленого показника. У результаті ті, хто вийшов на пенсію пізніше, опинилися у вигіднішому становищі. Журналісти з’ясували, чому «молоді» пенсіонери отримують більше, пише Finance.ua.

Пенсія в Україні розраховується за формулою:

П = Зп * Кс

П – розмір пенсії,

Зп – заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсії помножена на коефіцієнт зарплати й страхового стажу).

Кс – коефіцієнт стажу (залежить від стажу)

Коефіцієнт зарплати – співвідношення між виплатою середньої по країні і тією, яку отримував пенсіонер. Від цього коефіцієнта безпосередньо залежить розмір пенсії. Так, якщо, приміром, зарплата за вибраний період у два рази перевищувала середню по країні, то коефіцієнт дорівнює 2, якщо на 35% – 1,35.

Крім того, до 2012-го пенсії збільшували на 20% від зростання середньої зарплати по країні – вже кілька років ця норма закону не діє. В результаті, за даними Міністерства соціальної політики, понад 7 мільйонів українців мають розрахунковий базовий розмір пенсії не менше прожиткового мінімуму. Як пояснює експерт організації “Актуарно-пенсійний консультант” Олександр Ткач, чиновники порахували, що для “актуалізації” пенсій буде достатньо індексувати весь розмір пенсії на розмір інфляції (раніше індексували тільки ту частину, яка знаходиться в межах прожиткового мінімуму).

«З 2012 року осучаснення пенсій припинилося. Це означає, що тим, хто вийшов на пенсію до 2012-го року, фактично заморозили виплати. І люди, маючи чималий стаж роботи і свого часу хороший заробіток, отримують зараз не перераховані пенсії», – прокоментував ситуацію міністр соцполітики Андрій Рева.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%