Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сильний долар увійшов в топ-5 ризиків 2017 року

Четвер, 09 лютого 2017 15:15

Головними ризиками 2017 року для фінансового ринку є зміцнення долара, невиконання президентом США Дональдом Трампом своїх передвиборчих обіцянок в частині економічних реформ, а також різке підвищення ставок ФРС, пише RNS з посиланням на Bloomberg і на учасників ринку.

Непередбачуваність результатів виборів у Франції та Нідерландах в цьому році викликає побоювання у багатьох інвесторів. Але через це вони не приділяють належної уваги таким п'ятьма загрозам, які можуть порушити стабільність ринків в 2017 році, пише Bloomberg з посиланням на опитаних експертів.

Таких прихованих, або недооцінених, погроз п'ять: зміцнення долара США, затягування економічних реформ, про які говорив президент США Дональд Трамп, прискорення темпів підвищення ставки ФРС, уповільнення економічного зростання Китаю і зростання прибутковості казначейський облігацій.

Казначейські облігації.

Зростання прибутковості казначейських облігацій на тлі поліпшення макроекономічних показників і зростання інфляції в США може значно нашкодити інвесторам в 2017 році, а також збільшити вартість кредитування для компаній, вважає головний інвестиційний директор OFI Asset Management Жан-Марі Меркадал.

«Шансів подорожчати у бондів мало, проте ризики знецінення досить великі», - сказав Меркадал.

Сильний долар.

Зміцнення долара загрожує стабільності ринків. Зростання курсу американської валюти може нашкодити експортерам США і привести до зниження темпів прибутків корпоративного сектору, вважає головний інвестиційний директор і співкерівник підрозділу з управління активами Union Bancaire Privee Мішель Лок.

Сильний долар також стане негативним фактором для економік, що розвиваються, в такому випадку інвестори можуть вкласти більше коштів в американські активи, побоюючись ослаблення валют ринків, що розвиваються. Зміцнення долара може негативно відбитися на цінах на сировинні товари.

«Небезпека зараз в тому, що різке збільшення прибутковості казначейських облігацій або стрибок курсу долара США можуть створити значні перешкоди для ринків», - сказав Лок.

Трамп.

Головна загроза для ринків може виходити з Вашингтона, вважає стратег NN Investment Partners Патрік Мунен. Після перемоги Дональда Трампа на виборах 8 листопада індекс S & P 500 виріс на 7%, індекс Russell 2000, який відстежує американські компанії з невеликою капіталізацією, виріс на 13%.

У Європі індекс Stoxx 600 Basic Resource, який відстежує в тому числі і деякі найбільші в світі гірничодобувні компанії, виріс за цей період на 20%. В цілому це свідчить про те, що ринок оптимістично налаштований щодо Трампа. Але якщо він не приступить до виконання своїх передвиборчих обіцянок, ринки знову можуть опинитися у «ведмежій» території.

«У ринків великі надії на реформи Трампа. Але вони можуть розчаруватися, якщо реформи виявляться не настільки ефективними, як планується, або якщо їх реалізація буде гальмуватися Конгресом», - зазначив Мунен.

ФРС.

У 2017 році головною загрозою для ринків може стати більш агресивна політика ФРС - зокрема, підвищення ставки більш швидкими темпами, ніж очікують ринки, вважає трейдер Louis Capital Markets Антоні Бенічу.

Прискорення інфляції може підштовхнути ФРС до більш агресивного підвищення ставок, що може негативно позначитися на темпах зростання економіки і знизить апетит інвесторів до ризикових активів.

Економіка Китаю.

Китай може стати найбільшою загрозою для стабільності світових ринків, вважають експерти Deutsche Bank. На їхню думку, економічні показники країни будуть погіршуватися в найближчі місяці.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%