Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Dragon Capital кажуть про підвищення держборгу України на кінець року

Субота, 11 лютого 2017 18:22

В Dragon Capital вважають, що в 2017 році співвідношення державного боргу до ВВП дещо зменшиться – до 80%, повідомляє Finance.ua.

Як вказано в прес-релізі, в грудні минулого року держборг України становив $71 млрд, таким чином він відповідав 82% оціночного показника ВВП на 2016 рік.

«Державний борг України (прямий і гарантований) зріс на 5,1% м/м (+$3,4 млрд) в грудні склав $71 млрд. У річному вимірі зростання склало 8,3%, або $5,5 млрд. Таким чином, держборг відповідав 82% оціночного показника ВВП на 2016 р., підвищившись c 79% на кінець 2015 р.», – йдеться в повідомленні.

В Dragon Capital пояснюють, що стрибку держборгу в грудні сприяло розміщення 115 млрд грн. ОВДП у національній валюті, у тому числі 107 млрд грн, випущених з метою рекапіталізації націоналізованого Приватбанку, а також залучення до бюджету $0,45 млрд від розміщення валютних ОВДП.

«В результаті націоналізації Приватбанку, витрати на яку на сьогодні відповідали 4,5% ВВП, гривнева складова держборгу зросла на 25% р/р, до 581 млрд грн. У доларовому вираженні зростання гривневого боргу було більш помірним – +10% р/р до $21,4 млрд через девальвацію гривні (-12% р/р до 27,2 грн./$)», – додають в Dragon Capital.

За їхнім поточним прогнозом, співвідношення держборгу до ВВП дещо зменшиться в 2017 році – до 80%.

«Результати нашого нещодавнього аналізу вказують на те, що цей показник продовжить знижуватися і може в найближчі п’ять років опуститися нижче встановленого МВФ граничного рівня (71% ВВП) – за умови стабільного економічного зростання, стабільності валютного курсу і стриманої фіскальної політики. Ключовим ризиком з точки зору стійкості боргу є можлива девальвація гривні», – додають в Dragon Capital.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%