Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ: За переможцем мільярдного тендера з «УЗ» стоїть бізнес-партнер Грановського

Понеділок, 13 лютого 2017 13:30

За ТОВ «Трейд коммодіті», яке минулого тижня виграло аукціони «Укрзалізниці» на поставку дизпалива на 2,91 млрд грн, стоїть бізнес-партнер народного депутата Олександра Грановського Андрій Адамовський.

Про це пишуть "Наші гроші".

Як пише видання, "Трейд коммодіті" у перший же рік свого тендерного життя вдалось проникнути на найсмачніші паливні підряди країни – у Міністерства оборони і "Укрзалізниці", де поставки менше 100 мільйонів гривень вважаються ледь не роздрібними.

Нагадаємо, Грановський і Андрій Адамовський є безпосередніми партнерами по історії з "віджимом" торгового центру Skymall (Київ) у естонського бізнесмена Хілара Тедера.

Також Адамовський вів бізнес з Ігорем Філіпенком (одним з впливових партнерів Юри Єнакіївського), Миколою Присяжнюком та Василем Джарти (міністрами АПК та екології за часів президентства Януковича).

З Філіпенком Адамовський були співвласниками мережі АЗС "Вік-оіл", а її директором був Микола Гавриленко, якого у 2015 році призначили директором державної "Укртранснафти".

"Звісно, де-юре до цієї фірми немає жодних ниточок ні від Адамовського, ні Грановського, ні від Кононенка з Порошенком", - пише видання.

ТОВ "Трейд коммодіті" зі статутним капіталом 7 400 гривень записано на Вадима Майка з Кам’янського (раніше Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області .

Компанія мала приблизно однаковий для українських імпортерів бекграунд – пару кримінальних проваджень за ухиляння від сплати акцизу та формування податкового кредиту через фірми-"фіктарі".

"Однак все змінилось на початку 2015 року, через кілька місяців по тому, як Олександр Грановський отримав мандат нардепа від БПП і почав обростати демонічною славою найкрутішого юриста-"рєшали" у групі Ігоря Кононенка, який своєю чергою уособив провідника бізнес-інтересів президента Порошенка", - йдеться у матеріалі.

Як зазначають "Наші гроші", особливо вплив проявився в енергосекторі і знайшов своє відображення у переліку замовників, у яких вигравало тендери "Трейд коммодіті".

Фірма з тим самим засновником і тим самим мізерним "статутником" почала вигравати тендери спочатку на десятки мільйонів, потім – на сотні, а тепер і на мільярди гривень. І у дуже непростих замовників.

Наприклад, "Трейд коммодіті" взимку 2015-16 років почало поставляти паливо на десятки мільйонів енергокомпаніям Ахметова. Саме тоді в надрах "рошенівської" НКРЕКП розроблявся проект формули "Роттердам+", а ICU скуповувало для когось дешеві євробонди ДТЕКу.

"Трейд коммодіті" знаходило паливо, де тільки могло. Імпортувало (навіть з боснійського заводу росіян), збирало з вітчизняних мініНПЗ (навіть тих, що діють на межі законності), пише видання.

На тендерах використовувало звичайні для України методи, але паливо у "Трейд коммодіті" виявилось не найкращим.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%