Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На гачок шахраїв найчастіше потрапляють клієнти двох українських банків

Вівторок, 14 лютого 2017 20:12

Жертвами карткових шахраїв найчастіше стають клієнти найбільших українських банків «Приватбанк» та «Ощадбанк», повідомляє «24 канал».

Про це розповів заступник керівника департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Володимир Харченко.

«Найчастіше жертвами стають клієнти «Приватбанку» і «Ощадбанку», які отримують смс-повідомлення про те, що карта заблокована. Опісля починається психологічний тиск на клієнта, щоб отримати реквізити карти і вкрасти гроші з рахунку клієнта. Серед постраждалих в тому числі є і співробітники Національного банку», – пояснив Харченко.

За його словами, в результаті застосування шахраями принципів соціальної інженерії власник картки нібито потрапляє під гіпноз, не розуміючи, що він робить.

«У 30% випадків скарги саме такі, що людина фактично сама розповідала реквізити карти. І потім пише скарги в Національний банк з вимогою повернути гроші», – додав чиновник з НБУ.

Він зазначив, що шахраї часто використовують автовідповідач, запрограмований ставити певні питання і з'ясовувати дані, а також можуть представлятися співробітниками Служби безпеки України, служби безпеки банку або навіть Нацбанку.

Харченко наголосив, що регулятор має намір боротися з шахраями, і далі підвищуючи фінансову грамотність населення.

«Зараз в Україні реалізовується програма Safe Card (Національна програма зі сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків). Буде дуже потужна рекламна кампанія, в тому числі за фінансової підтримки Держдепартаменту США. Вже в метро є подібні рекламні банери, і скоро вони будуть розміщуватися по всій Україні», – сказав він.

Що стосується технологічних інструментів боротьби з шахраями, то Харченко повідомив, що Нацбанк створює систему обміну інформацією в банківській системі з кіберзлочинності, та згодом до цієї системи зможуть приєднатися інші державні структури.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%