Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ціна на пальне: на скільки зросте в 2017 році - експерт

Неділя, 19 лютого 2017 18:25

2017 рік почався з підвищення цін на пальне: на 2,8% у січні порівняно з груднем. У короткостроковій перспективі ціни продовжать зростати, вважає експерт, пише Finance.ua.

«З початку 2017 року розцінки зросли на 50-60 коп за літр. На даний момент зберігається потенціал для росту ще на 0,5-1 грн», — говорить директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

За його словами, основна причина — відкладене грудневе підвищення цін, викликане рішенням ОПЕК знизити видобуток нафти. Це рішення було прийнято у листопаді 2016 року. Першим на нього в грудні відреагував оптовий ринок, а роздрібні ціни не змінилися.

Є й інша причина подорожчання. З 2017 року скасовано 5-відсотковий податок з роздрібних продажів, але пропорційно збільшено базовий акциз на нафтопродукти. Зараз він стягується на кордоні або в місцях виробництва, тоді як в 2016 році він стягувався з заправок.

«Для легальної частини ринку, крім способу адміністрування, нічого не змінилося. Для нелегальної ж частини, а вона становила близько 50% ринку, ситуація змінилася», — зазначає експерт.

Якщо раніше акциз з роздрібних продажів нелегали могли не платити, то зараз вони втратили таку можливість, бо змушені купувати пальне вже з цим податком. У зв’язку з цим дешевий сегмент почав дорожчати, хоча преміальний сегмент теж не залишився осторонь. За словами Куюна, ціни на скраплений газ, зростання популярності якого зумовлене низькою ціною в порівнянні з бензином, в січні подешевшав на 50 коп за літр через надлишок ресурсу на ринку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%