Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ пояснив методику підрахунку ВВП

Вівторок, 21 лютого 2017 13:00

Минулого тижня Держстат повідомив, що в IV кварталі 2016 року реальний ВВП України зріс на 4,7%, що означає темпи зростання річного ВВП на 2,2%, пише Finance.ua.

Деякі українські експерти відразу ж засумнівалися в реалістичності цих оцінок, адже, по-перше, у січні-вересні 2016 року частка тіньової економіки впала на 5 процентних пунктів – до 35% від офіційної економіки. А по-друге, сальдо торгового балансу, за підрахунком НБУ, було приблизно на $6 млрд гірше, ніж сальдо, підраховане Держстатом. А від’ємне торговельне сальдо зменшує ВВП. Нібито це означало, що в 2016 році продовжувалася рецесія.

Журналісти попросили Національний банк прокоментувати ці “експертні” оцінки.

«Обидві версії фіктивності показника ВВП не мають під собою підстав і спростовуються, виходячи з методології Держстату», – заявили в прес-службі НБУ.

«Зниження обсягів тіньової економіки не може спотворювати розрахунки ВВП, оскільки такі розрахунки враховують як формальний, так і неформальний сектори економіки. Держстат виконує оцінку тіньової економіки за методологією «Методологічні положення обрахунків обсягів економіки, яка безпосередньо не спостерігається», викладеній на офіційній веб-сторінці Держстату», – повідомили в НБУ.

Друге припущення в НБУ спростували так: «Для розрахунку ВВП Держстат використовує саме показники платіжного балансу, розраховані НБУ, оскільки вони враховують сукупну зовнішню торгівлю – і легальну, і тіньову. А показники зовнішньої торгівлі, які відображаються на сайті Держстату, враховують тільки статистичні дані, надані митницею. Розбіжність між даними статистичних відомств і центральних банків характерна і для інших країн світу. Свого часу НБУ розміщував на своєму сайті презентацію чинників розбіжностей показників зовнішньої торгівлі за даними НБУ та Держстату».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%