Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Податковий борг підприємств України за два роки зріс у 3,8 рази до 59 млрд грн - НоСЕП

Середа, 29 березня 2017 14:10

Податковий борг підприємств України за офіційними даними Рахункової палати за 2014-2016 рр. виріс в 3,8 рази і на 1 січня 2017 року становив 59 млрд грн. При цьому зростання боргу з початку нинішнього року тільки збільшилося, в тому числі через корупцію, незадовільну роботу фіскальних органів, менеджменту держпідприємств, повідомляє Аналітичний центр "Нова соціальна та економічна політика" передають Українські Новини.

"Сума податкового боргу насправді ще вище, ніж заявлено Рахунковою палатою. Так, згідно з відкритими базами даних е-дата , за станом на 1 січня 2017 року 59 млрд грн становила тільки податкова заборгованість підприємств перед державним бюджетом. Ще майже 10 млрд грн підприємства заборгували місцевим бюджетам. Більш того, замість того, щоб збирати податкові борги, ГФСУ воліє їх списувати: за останні три роки списано 15,8 млрд грн", - сказано в повідомленні.

За даними аналітичного центру, накопичення податкового боргу свідчить про наростання ризиків подальшої фіскальної дестабілізації країни: це не прогнозоване скорочення доходів бюджету, неможливість фінансувати в необхідному обсязі державні завдання, стрімке зростання дефіциту та державного боргу, вартості його обслуговування.

Основними причинами багаторазового збільшення обсягів податкового боргу, як вказують аналітики, крім військового конфлікту на Донбасі, є скорочення економіки і збитковість підприємств, корупція і незадовільна робота фіскальних органів, недоліки менеджменту держпідприємств.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%