Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Без реформ підвищити пенсії не вдасться - екс-глава НБУ

П'ятниця, 31 березня 2017 18:39

Обіцянка прем'єр-міністра Володимира Гройсмана побудувати бездефіцитну і справедливу пенсійну систему в країні і вже в цьому році переглянути розмір пенсій не буде реалізована без проведення справжньої податкової і пенсійної реформи. Про це на своїй сторінці в Facebook написав екс-глава НБУ, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, повідомляє «Кореспондент».

«Дефіцит пенсійного фонду в 2016 році був 81,7 млрд. грн. Як порахував сам Пенсійний фонд, афера зі зменшенням ЄСВ означала для нього неотримання 96,4 млрд. грн. власних надходжень. Тобто, якби не божевільні законодавчі експерименти, які їх автори називають податковою реформою, то Пенсійний фонд вже був би профіцитним. Правда, чиновники цього добилися тим, що половині пенсіонерів Донбасу перестали платити пенсії після так званої верифікації. Причому так захопилися, що навіть ООН критикує негуманну політику держави по відношенню до людей похилого віку, які потрапили під молот військових дій», - написав він.

На думку Арбузова, з нинішнім законодавством є тільки два способи одночасно  підняти пенсії й піти від дефіциту. Обидва, вважає він, однаково нелюдські.

«Перший - звичний для нової влади розгін інфляції. У номінальному вираженні пенсії навіть можуть піднятися. Сценарій малоймовірний з урахуванням жорсткого ошийника інфляційного таргетування, який накинув МВФ і люто захищає НБУ ціною втрат для економіки. Другий - поширити досвід верифікації на всю країну. Чому луганський пенсіонер, який залишився вдома і не взяв потрібні довідки, пенсії позбавлений, а, наприклад, житель Львівської області, який нелегально працює в Польщі, ще ні?», - написав Арбузов.

Крім того, політик вважає, що альтернативи цій податковій і пенсійній реформі немає. Причому такій реформі, яка не зведеться до миттєвого позбавлення заробленого або підвищення пенсійного віку.

«Влада спрощуює роль пенсіонерів до рівня утриманців, у яких дохід повинен бути на фізіологічному мінімумі. Про те, що гроші пенсіонерів у всьому світі - ресурс для зростання економіки, нинішні чиновники соціального блоку, мабуть, просто не знають. Також як і про те, що пенсіонери - найбільш дисципліновані платники послуг і найбільш надійні вкладники банків», - підкреслив Арбузов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%