Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Блакитні фішки» олігархів

Вівторок, 04 квітня 2017 19:07

На «політичному» ринку готується перерозподіл фінансових потоків

Привид дострокових виборів, який бродить по урядовому кварталі то як даність (в цьому випадку їх драйвером виступлять США, зацікавлені в стабілізації ситуації в країні), то як спроба власника Roshen наступити на горло «заклятим друзям» з Народного Фронту, змушують політсили мобілізувати штаби і оголосити режим «НС». І якщо для БПД, як і будь-якої партії влади, питання грошей гостро не стоїть, то для окремих політиків і цілих партій це – гаряча жнива, час пошуку спонсорів і інвесторів. А для олігархів всіх масштабів – момент, коли важливо вигідно вкластися в політпроекти, які зможуть конвертувати інвестиції в політичний вплив. Для тих з них, хто прораховує майбутнє хоча б на кілька ходів, партії – «блакитні фішки», акції ліквідних і надійних компаній. «ОЛІГАРХ» дізнався, як великий бізнес розподіляє ці «фішки» у переддень ймовірних дострокових виборів.

Рінат Ахметов: В тихому болоті

Цивілізоване розлучення двох половинок Опозиційного блоку, призначений на 7 лютого, з виходом з фракції «групи Ахметова» (23 депутати) і створенням своєї партії, орієнтованої на виборців Південного Сходу, зірвався. «Олігарху №1», що має постійні контакти з Банкової, вдалося домогтися скасування «наполегливих побажань» орієнтованої на РФ «газової» групи Дмитра Фірташа і Юрія Бойка про входження в ПРО третього співзасновника в особі Віктора Медведчука. Головним лобістом такої моделі був помічник президента РФ Владислав Сурков, а він, за словами джерел, втрачає вплив всередині РФ (відповідно, зменшилася воно і на українську політику).

Rinat-Ahmetov

Рінат Ахметов

Однак Рінат Ахметов явно «перегорів» проектом, загальним з «газовими» олігархами, і прагне до більшої самостійності. За нашими даними, Борис Колесніков, який здійснював оперативне фінансування ПРО, вже кілька місяців не проводив платежі. Частково це стало наслідком блокади торговельних відносин з непідконтрольними територіями на Донбасі, частково – політична невизначеність самого бренду (не йти ж на вибори, читай – у владу, з транспарантом «опозиція»). З іншого боку, Ахметов зберігає участь у житті і ПРО оперативну взаємодію, а депутати, що входять до неформальної групи «промисловців», активно беруть участь в нарадах та спільному написанні законопроектів – це робиться, щоб «олігарх №1» зберігав політичне лобі в особі ПРО.

Тим не менш, Ахметов продовжує пошук проектів, які можна було б вкласти кошти напередодні виборів. Він як і раніше надає допомогу Радикальної партії (це видно і неозброєним оком, по великій кількості публікацій з участю Олега Ляшка та рекламних блоків РП належить олігарху газеті «Сегодня», й за участі політиків РП в новинних блоках на його ж каналі «Україна»). Однак обсяг допомоги скорочується. На певному етапі олігарх міг розглядати співпрацю з проектом Вадима Рабиновича «За життя!» — однак після фактичного відходу від участі у партії Євгена Мураєва, спонсорство взяла на себе «газова» частина ПРО (за кураторства з боку Банкової, здійснюваного, за даними джерел, нардепом і конфідентом власника Roshen, Олександром Грановським).

Ігор Коломойський: Танцює даму

Відомий завдяки фінансово-політичної непостійності (за останній рік «кинув» відразу два проекти, «Відродження», який фінансував на паях з Віталієм Хомутинником, а також «УКРОП», через який йшли торги з колишнім партнером Геннадієм Корбаном), олігарх затіяв нову гру. В середині березня нардеп Володимир Ар'єв буквально «за руку» не спіймав політтехнолога і довірена особа Юлії Тимошенко, Олександра Абдулліна, під час його візиту до Женеви, де сьогодні мешкає олігарх (про те, що зустріч таки відбулася, свідчить той факт, що Абдуллін повернувся на батьківщину в одному чартері з головою Волинської облради Ігорем Палицею, а він в орбіті Коломойського зараз — зірка першої величини).

503052 main

Ігор Коломойський

Джерела повідомили про наявність рішення, яке, щоправда, поки не було финализировано, про початок фінансових взаємовідносин між Коломойським і Юлією Тимошенко. Непрямими «доказами» послужила поява Юлії Тимошенко в прайм-тайм на телеканалі Коломойського «1+1», а також раптове проведення «Батьківщиною» закритого з'їзду 25 березня, присвяченого передвиборчих питань. За даними джерел, на заході були присутні люди, близькі до Ігоря Палиці. Наявність «емісарів» від олігарха може свідчити тільки про одне – фінанси надійшли/надійдуть найближчим часом, і за їх витрачанням встановлюється контроль. Все вищесказане, втім, цілком не означає, що той же Абдуллін міг, наприклад, десантуватися в Домодєдово з аналогічною місією. Відразу два джерела, близьких до Батьківщині, не виключили наявності «переговорних позицій» між керівництвом партії та спонсорами в РФ.

Неофіційно в «Батьківщині», між тим, пролунала команда «Свистати всіх нагору!» — багаторічний помічник Юлії Тимошенко (екс-глава її апарату під час перебування прем'єром) Михайло Лівінський почав аудиторську перевірку у регіонах, на предмет лояльності депутатів місцевих рад до «центру» (проглядають буквально кожне голосування: а не співпрацювала, бува, місцевий осередок з провладними фракціями). А Юлія Тимошенко, за донесеннями із штабу, почала особисто проводити інтерв'ю з потенційними кандидатами в мажоритарники від партії: вона сама визначає, чи варто довіряти «клієнту», скільки може «важити» його передвиборча агітація (кожен витрачає сам на себе) і скільки їм варто занести в касу на місцях за користування франшизою» партії.

Також, що цікаво, Тимошенко залучає на свою кампанію умовно іноземний бізнес: її конфіденти проводять переговори з «Арселор Міттал Кривий Ріг», пропозицію – підтримка дніпропетровського осередку в обмін на підтримку в боротьбі з Ахметовим і Новинським (на ринку металу йде справжня штовханина ліктями). В її підтримку, швидше за все, виступить частина фармацевтичної галузі.

Що цікаво, Ігор Коломойський може розкласти яйця в кілька кошиків. За нашими даними, він планує частково відновити фінансування «Відродження» — але виключно як технологічний проект, покликаний спрацювати в регіонах «проти» ПРО.

Вадим Новинський: На графських руїнах

Прапор, приспущене Рінатом Ахметовим, піднімає його позбавлений недоторканності бізнес-партнер. Зараз Вадим Новинський, раніше викритий у меценатських устремліннях лише щодо Православної церкви, почав освоювати фінансову нішу всередині ПРО, залишену Ахметовим.

vadim novinskij

Вадим Новинський

Поки що, за нашими даними, безпосередньо на нього орієнтуються лише кілька людей у фракції, але цей вплив зростає. Більш того, Новинський, за нашими даними, зміг «закрити» питання з кримінальним провадженням, відкритим проти нього ГПУ (справа про викрадення православного архієпископа Олександра Драбинка, близького до покійного блаженнішому митрополиту Володимиру, за словами джерел, було створено при безпосередній участі позафракційного нардепа Андрія Деркача). Однак натрапив на нову атаку: правоохоронці провели обшуки в «Смарт-холдингу» Новинського по справі про доседении до банкрутства Миколаївського суднобудівного заводу «Океан», а також домоглися арешту його активів. Джерела вважають це вже більш серйозними «дзвіночками» — олігарху передали «привіт» конфіденти власника Roshen, Ігор Кононенко та Олександр Грановський.

Дмитро Фірташ: Бути б живу

Враховуючи втрати олігарха в хімічній галузі (Горлівський «Стирол» залишився на непідконтрольної Києву території і в силу технологічних процесів не може бути запущені, а підприємства не генерують прибуток в обсязі, достатньому для повних розрахунків з кредиторами) і його проблеми з американською Фемідою (звинувачується у дачі хабарів в Індії за право вести розробку титанових родовищ), активність в Україні буде невисокою. Джерело, добре знайомий з інтересами і діяльністю Фірташа в Україні, повідомив, що олігарх планує зберігати вплив в ПРО (але воно і зараз відносно невелике, а ряд депутатів, які були у свій час близькими до нього, зокрема, Михайло Папієв, перестали орієнтуватися на олігарха і його партнера Сергія Льовочкіна). Однак, за непрямими ознаками можна судити про продовження співпраці Фірташа з рядом гравців: Юлією Тимошенко (їй і її депутатам, як і раніше дістається відносно висока частка в ефірах близького до олігарху телеканалу «Інтер»), партією «За життя!» Вадима Рабиновича (проект фінансується частково за його кошти, втім, останнім часом коштів надходить небагато, з-за чого активність невисока).

dmitrij firtash

Дмитро Фірташ

До проектів, спонсорованим людьми Фірташа і Льовочкіна, відносять і «Соціал-Демократичну Партію» Сергія Капліна. Втім, її рекламні бюджети низькі (банери в Інтернеті, а також блоки в кількох газетах не можна назвати повноцінною «революційної кампанією», на що претендує Каплін) – так що цей проект не особливо обтяжує головного спонсора.

Цікавий момент: якщо підтвердиться фінансування Фірташем самої капитализируемой «блакитної фішки» ймовірних виборів, Юлії Тимошенко – не варто дивуватися, що в політиці не буває вічних ворогів! – то можна буде говорити про безумовне консенсусі мега-олігархів проти власника Roshen. Тоді і гасло кампанії готовий: «Всі на боротьбу з шоколадом!»

Костянтин Григоришин: Скупий платить двічі

Витратний і погано капитализируемый проект «Самопоміч», який частково фінансує Григоришин, дав очікувано плідні сходи. З «первинного супу», в якому з минулої осені кипіли демсили (Демальянс, Воля, Хвиля і т. д.), викристалізувалися контури нового проекту: партія Андрія Садового зрощується з «Рухом нових сил» Михайла Саакашвілі (причепом до них додається «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка).

374933381

Костянтин Григоришин

Інші якщо і потраплять на «Ноїв ковчег», будуть приводити спонсорів з собою і отримувати місця виключно «згідно з купленими квитками». Вистрілить проект чи ні, сказати складно: за даними «ОЛІГАРХА», Григоришин лише придивляється до нових горизонтів (для цього за об'єднанням стежить нардеп Сергій Лещенко, якого називають довіреною особою олігарха). Мабуть, проект може вкластися і негласний «олігарх №1» Західної України, президент ФК Карпати Петро Димінський – підконтрольний йому телеканал «Зік» дає картинку, комплементарну для Садового і Саакашвілі.

Юрій Косюк: Зародив зерно

Аграрна партія, ТОП-спонсором якої донедавна був агроолигарх і радник АП, отримує нових інвесторів. А сам Косюк хоч і залишається в числі вкладників (і бенефіціарів), від проекту відходить.

92631

Юрій Косюк

Джерела, близькі до Роману Безсмертному (він не тільки колишній нардеп і посол в Білорусі часів «Мінських» угод, але і досвідчений політтехнолог, який кував ще «Нашу Україну» зразка 2004 року), повідомляють про появу на горизонті нових інвесторів. Хто саме, поки що не кажуть – за непрямими ознаками можна визначити, що це сімейство Вадатурских (компанія «Нібулон») та Андрій Веревський («Кернел»). Їм, мабуть, і належить «тягнути» на собі агропроект, цільове призначення якого – бути штучно накачаним голосами і наїсти у " Батьківщини голосу в аграрних регіонах Центральної та Південної України.

Сергій Тарута: Особистий джихад

Екс-губернатор Донецької області знову на коні. Змінивши оточення, політтехнологів (попередні, до речі, пішли від нього зі скандалом, назвавши «сепаратистом» за мирний проект, запропонований олігархом Захід) і прес-службу, Тарута рушив освоювати політичні рубежі.

12345

Сергій Тартута

Пробним каменем стане політичний проект з дискусійним назвою «Основа» (в кулуарах вже жартують: на арабською мовою воно звучить так само, як «Аль Каїда»). До участі в проекті Тарута покликав кількох бізнесменів з Харкова і Донецька. У нього ж може вкластися Віталій Антонов («Галнафтогаз»). Та й сам він, всупереч скептичним оцінками, зовсім не є бідним. Але головна проблема не в грошах. Сам регіон, в якому олігарх побачив «ядро» електорату, по невдалому збігу обставин є тим же регіоном, в якому буде збирати жнива ПРО (чи інший проект, в якому буде присутній Рінат Ахметов). Тому Таруту в кращому випадку чекає об'єднання з Батьківщиною.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%