Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пенсійна реформа має бути ухвалена Радою до травня - меморандум з МВФ

Середа, 05 квітня 2017 09:30

Пенсійна реформа в Україні повинна бути прийнята Верховною Радою до кінця квітня 2017 року, йдеться в опублікованому тексті меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Згідно з опублікованим у вівторок на сайті МВФ текстом меморандуму, пенсійна реформа, яку необхідно прийняти до кінця травня 2017 року, має вступити в силу з 1 січня 2018 року, пише Finance.ua.

Реформа повинна включати в себе новий перелік варіантів виходу на пенсію з більш широким діапазоном пенсійного віку в порівнянні з нині існуючим, пропонуючи громадянину вибір терміну та умов виходу на пенсію, який залежить від загального трудового стажу.

Крім того, необхідно ввести додаткові пенсійні виплати для стимулювання більш тривалої зайнятості громадян та більш пізнього виходу на пенсію.

Згідно з меморандумом, реформа повинна сприяти економії не менше 3% ВВП у довгостроковому плані, в тому числі за рахунок збільшення фактичних років служби (трудового стажу) при виході на пенсію.

В доданих до меморандуму матеріалах йдеться, що середній ефективний вік виходу на пенсію в Україні становить 58,5 років для чоловіків і 55,9 року для жінок, тоді як у середньому по ЄС – 63,5 року і 62,5 відповідно.

На думку МВФ, пенсійна реформа, яка передбачає підвищення пенсійного віку в Україні, створить для працівників додаткові стимули до відстрочення виходу на пенсію, а отже, до обмеження можливого скорочення робочої сили, однак такий пункт самим меморандумом не передбачено.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева в коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” заявив, що  не йдеться про підвищення пенсійного віку, а лише про плани протягом 10 років ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%