Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Екс-глава НБУ: За два роки приватні перекази обійшли допомогу МВФ

Понеділок, 10 квітня 2017 18:22

За минулий рік в Україну прийшло 5,425 млрд доларів приватних грошових переказів, що становить 5,8% ВВП і є історичним максимумом для економіки країни. Такі цифри озвучив екс-глава НБУ, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов на своїй сторінці в Facebook, передає «Кореспондент».

Він зазначив, що за 2010-2016 роки за офіційними і неофіційними каналами надійшло більше 46 млрд доларів приватних переказів, що на 52% більше обсягу сальдо прямих іноземних інвестицій, залучених за цей період (33,2 млрд доларів). При цьому сума перерахованих грошових переказів населення значно перевищує кошти, які Україна вдається залучити від МВФ. Так, починаючи з 2015 року сума приватних переказів склала 10,6 млрд доларів, а за програмою кредитування EFF - 8,5 млрд доларів.

Арбузов підкреслив, що за 2010-2016 роки з Росії в Україну надійшло 12,812 млрд доларів приватних трансфертів, в тому числі за минулий рік - майже 1 млрд доларів.

«Зрозуміло, що для України це досить значні кошти. Незрозуміло інше - навіщо, в тому числі Нацбанк «пиляє сук», на якому все сильніше тримається економіка? До чого були заборони російських платіжних систем? Навіщо ускладнювати простим людям отримання допомоги від родичів та знайомих?»- констатує Арбузов.

Раніше в Нацбанку заявили, що рішення Росії про заборону перекладів в Україну через міжнародні платіжні системи без відкриття рахунку не вплине на банківську систему країни і буде сприяти детінізації економіки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%