Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Reuters: Україна ризикує втратити $3,65 млрд інвестицій з Китаю через повільних чиновників

Понеділок, 17 квітня 2017 19:36

Україна може не отримати $3,65 млрд, які очікуються від Китайського банку розвитку на розвиток енергетичного сектора країни, інформує «Обозреватель».

Про це пише Reuters з посиланням на офіційні особи.

Причиною можливого провалу угоди є неузгоджені дії в міністерствах і в держкомпанії «Нафтогаз України», а також закінчується термін надання конкретної програми такого фінансування.

У червні цього року Україна повинна надати пропозиції щодо інвестиційних проектів з метою отримати заявлене фінансування. Проте, відповідні урядові відомства України до цих пір не підписали жодного вугільного або газового проекту, які могли б фінансуватися за рахунок кредиту з Китаю, йдеться в матеріалі.

Кредитну угоду з Китайським банком розвитку було підписано ще в 2012 році.

У Кабінеті міністрів України кажуть, що принаймні, один з проектів буде готовий вчасно. Однак поки не ясно, чи дозволить Китайський банк розвитку отримати України доступ до частини фінансування, якщо пропозиції в повному обсязі не будуть готові.

Глава дочірньої компанії «Нафтогаз України» «Вуглесинтезгаз України» Андрій Супрун сумнівається, що всі пропозиції для китайського банку будуть готові вчасно.

«Сума кредиту величезна і кредит - під українською державною гарантією. Проект такого масштабу є політичним. У зв'язку з цим це питання вимагає єдиної позиції в секторах економіки, енергетики і фінансів», - сказав він.

Супрун також підтвердив, що існує якась неузгодженість в позиціях «Вуглесинтезгаза» і Міністерства енергетики.

Заступник міністра фінансів України Юрій Буца визнав, що не всі пропозиції будуть готові в строк.

«У нас є всі наміри реалізувати ці гроші. Я знаю, що є ряд серйозних проектів в «Нафтогаз України». Тому я вважаю, що найближчим часом ми побачимо певний прогрес», - підкреслив Буца.

Він наполягає на тому, щоб за рахунок Китайського банку розвитку реалізувати проекти,  яких зараз найбільше потребує сектор.

«Кредит був підписаний в інших умовах, в інший час, для різних цілей. Наш намір полягає в тому, щоб використовувати можливість фінансувати проекти, які необхідні в даний момент», - зазначив чиновник.

У той же час Супрун не виключає, що за рахунок китайських інвесторів буде реалізовано будівництво двох нових вугільних електростанцій в Києві і у Львові, а також модернізація бурових установок дочірньої компанії «Нафтогаз України».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%