Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міністерство спитало у школярів, скільки заробляють їх батьки

Четвер, 04 травня 2017 14:58

На думку чиновників, це допоможе зрозуміти, як на успішності навчання впливають пізні соціальні фактори.

Міністерство освіти і науки (МОН) з 3 травня буде проводити перевірку рівня підготовки з математики і читання у четвероклассників у 44 школах в Україні. Також дітей опитають, щоб з'ясувати соціально-економічний стан сім'ї. Про це повідомляє kp.ua.

Тестові завдання для дітей буде супроводжувати анкета, яку робоча група при МОН розробила для того, щоб зрозуміти, як впливають різні фактори на успішність навчання. У школярів запитають про соціально-економічний стан сім'ї, освіту батьків, відвідування дитиною дошкільного навчального закладу, практику читання в школі і вдома, форми і методи роботи вчителів і про особливості виконання учнями домашніх завдань з математики і читання.

По суті своїй це розголошення персональних даних і питати дітей про такі речі права ні у кого немає.

"Діти не мають права розпоряджатися персональними даними батьків, і задавати такі питання в анкеті дітям протизаконно. Це розголошення персональних даних і класифікується як зловживання владою і службовими повноваженнями. Але крім іншого, до відповідальності можна притягнути особу, яка дала розпорядження заповнювати таку анкету. До відповідальності привертають за двома статтями Кримінального кодексу України - 364 і 356. за статтею 356 КК України можуть дати термін до трьох місяців позбавлення волі, а за статтею 364 - до трьох років позбавлення волі ", - рас сказав столичний адвокат Іван Ліберман.

У самому відомстві проблеми в тому, що дитина розповість, скільки вдома є грошей, не бачать.

"Інформацію, яку отримають з анкет, експерти використовують, щоб з'ясувати вплив різних чинників на рівень навчальних досягнень школярів", - говорять в МОН.

Самі результати тестів надбанням громадськості не стануть, оцінювати школярів ніхто не буде, і потрібні ці анкети тільки для того, щоб зрозуміти рівень знань учнів 4-х класів.

Брати участь будуть близько шести тисяч учнів з різних типів загальноосвітніх закладів міст і сіл.

Реакція батьків школярів на подібне анкетування була різною. Найчастіше це було обурення, адже на думку батьків педагоги не зможуть втриматися як від прохань допомогти школі, так і від залучення батьків до вирішення своїх особистих проблем. Тим більше що в Міносвіти на питання про те, чи буде анкетування анонімним чи ні, поки відповісти не можуть.

"Наша сім'я через це вже проходила: коли в школі дізналися, що я працюю в прокуратурі і посада у мене досить висока, тут же запросили в школу на бесіду. Спочатку розповіли, що син відверто не дотягує до рівня освітнього закладу, а в кінці розмови ненав'язливо попросили допомоги у вирішенні особистих питань. Школу в результаті ми поміняли, хоча було і шкода йти. Але і вирішувати питання директора я не хотів", - поділився киянин Сергій.

Але є і батьки, яких це абсолютно не бентежить, і навіть зовсім навпаки.

"Я не бачу нічого страшного в тому, що в школах дізнаються про те, що батьки не мають вищої освіти або дитина не читає книг вдома. Вони їх взагалі зараз не читають - шукають в Інтернеті аудіоверсії. Це дозволить звернути увагу на слабкі сторони позашкільному житті і скоригувати щось у школі", - впевнена мама шестикласниці Олена Горенко з Полтави.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%