Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Долар падає: що подешевшає найближчим часом

Четвер, 04 травня 2017 15:55

Гривня зміцнюється вже кілька тижнів поспіль, але імпортні товари поки не поспішають дешевшати.

Давненько такого не було - кожен день американська валюта хоч трохи, але дешевшає. Ось і сьогодні офіційний курс гривні по відношенню до долара виріс на 4 копійки. Як кажуть експерти, ця тенденція поки збережеться. До середини літа долар дорожчати не повинен, а значить, імпортні товари, які прив'язані до курсу валюти, повинні подешевшати, пише kp.ua.

Ми розбиралися, з покупкою яких продуктів і послуг не варто поспішати.

Паливо: цінники поміняються не раніше кінця травня

Незважаючи на зміцнення гривні, бензин в квітні подорожчав в деяких мережах майже на гривню. Як жартують водії, коли нафта або долар дорожчає, то на заправках відразу ж підвищують ціни, а коли щось з цього дешевшає, то тут же згадують про запаси, куплені за високими цінами.

І частка правди в цьому є. Поки імпортні продукти, куплені за кордоном, доходять до споживача, проходить кілька тижнів. Тому очікувати зниження цін на бензин і дизпаливо співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич радить не раніше другої половини місяця.

За прогнозами експертів паливного ринку, очікувати сильного зниження цін поки не варто. Літр бензину подешевшає не більше, ніж на 50-70 копійок. А ось скраплений газ може подорожчати. Керівник консалтингової групи А-95 Сергій Куюн говорить, що є передумови для зростання цін на цей вид палива до 60% від ціни бензину. В цьому випадку, ціна виросте з нинішніх 11 грн за літр до 15.

Путівки: продаються дорожче курсу НБУ

Травневі свята закінчуються, а це значить, що в продажу знову є недорогі путівки в Туреччину і Єгипет. Причому, в Туреччині, де ще два тижні "не сезон", можна відпочити за 170-200 доларів за семиденний тур з харчуванням "все включено".

При цьому туроператори знижують ціни на путівки в національній валюті, у відповідності до курсу НБУ, але залишають запас приблизно в одну гривню. Тобто, якщо сьогодні долар коштує 26,5 грн, то путівку вам порахують за курсом 27,5 грн.

- Вони пояснюють це ризиками, - говорить директор одного з агентств мережі магазинів «горящих» путівок Катерина Павлінська. - Справа в тому, що оператори не змінюють валюту "день в день", а роблять це через два-три дні. А за цей час курс може підскочити.

Продукти: реагують з різною швидкістю

Слідом за доларом знижуються ціни на імпортні фрукти. Це відстежити найпростіше, тому що підвозять їх регулярно - десь раз на тиждень, і кожен раз розраховуються з постачальниками за поточним курсом. І поки банани і апельсини дешевшають, українські яблука, навпаки, дорожчають - через те, що залишилося занадто мало продукції минулого врожаю.

Приблизно з такою ж швидкістю, як фрукти, на зміну цін реагує свіжа риба - її теж завозять десь раз в тиждень. Набагато довше залишаються на прилавках без зміни ціни на імпортні продукти харчування з тривалим терміном зберігання. Сири, ковбаси та інші делікатеси завозять приблизно раз на місяць, а оливкове масло, консерви і кондитерські вироби і того рідше - раз в три місяці, а по деяких позиціях - і раз на півроку. Тому ціни на них можуть опуститися значно пізніше або зовсім ніяк не відреагувати, якщо долар піде вгору.

Компетентно

Зміцнення гривні стримує зростання цін

- Зростання курсу гривні сприятливий для споживачів і тих галузей промисловості, які працюють переважно на внутрішній ринок, зокрема, для сектора послуг, торгівлі, харчової та легкої промисловості і т.д., - пояснила "КП в Україні" заступник директора аналітичного департаменту компанії Альпарі Наталя Мільчакова. - Однак ослаблення курсу гривні несприятливо для експортерів, насамперед, металургійної продукції. При цьому зміцнення гривні позитивно впливає на зниження інфляції споживчих цін. Так, за перший квартал, за даними Мінфіну України, вона зросла лише на 3.9%, хоча в аналогічному періоді 2016 року інфляція росла на 12.4%.

Зміцнення гривні в подальшому може оживити сектор послуг і інвестиції в основний капітал, але одночасно уповільнити темпи зростання в галузях-експортерах.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%