Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Тарифна політика уряду стала драйвером зростання української економіки, - експерт

Четвер, 04 травня 2017 20:48

Українська економіка демонструє позитивні показники завдяки змінам державної тарифної політики. Таку думку в коментарі ЗМІ висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський, пише РБК-Україна.

«Пік падіння українська економіка, безумовно, пройшла, однак говорити про її одужання дещо передчасно. Очікувані позитивні показники – це результат, в першу чергу, зростання тарифів на енергоносії та послуги ЖКГ. Саме вони і стали драйвером як зростання економічних показників, так і значного зростання прибутку державних компаній», - зазначив Землянський.

Він підкреслив, що уряд використовував підвищення тарифів як непрямий податок для наповнення бюджету за рахунок «тіньових» доходів населення.

«Ніякої непередбачуваності в рішеннях уряду немає. У 2014 році був оголошений курс на лібералізацію енергетичних ринків, що автоматично веде до зростання тарифів для кінцевих споживачів. Інше питання, що під гаслами лібералізації уряд так і не зміг за три роки перейти до реальних структурних змін ринку газу та електроенергії. Це в свою чергу викликало вкрай негативну реакцію суспільства та зростання соціального напруження в країні. Крім цього, загальна ситуація в економіці України і непродумана політика уряду в питаннях запобігання кризових явищ, призвела до того, що значна частина малого і середнього бізнесу почала «йти в тінь». В результаті зростання тарифів на енергоносії став своєрідним непрямим податком на «тіньові доходи» громадян і додатковим джерелом наповнення бюджету», - пояснив експерт.

Землянський уточнив, що збільшена роль субсидій на енергоносії та послуги ЖКГ змушує уряд сконцентруватися на структурні реформи енергетичного сектора.

«З урахуванням того, що половина українських домогосподарств стали отримувачами адресних субсидій від держави, така модель навряд чи зможе проіснувати досить довго. Тому в уряду не залишається іншого виходу, крім як реалізовувати одночасно заходи щодо стабілізації ситуації в реальному секторі економіки і проводити структурні реформи в різних секторах українського ПЕК», - підкреслив експерт.

Як зазначає видання, 2016 рік більшість державних енергетичних компаній закінчили з прибутком. Так, прибуток ПАТ «Укргідроенерго» склав 2,21 млрд грн, НАЕК «Енергоатом» - 187 млн грн, ПАТ «Центренерго» - 625 млн грн. ДТЕК Ахметова отримав збиток близько 7 млрд грн.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%