Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У більшості регіонів доходи менше прожиткового мінімуму - Арбузов

П'ятниця, 05 травня 2017 18:36

Доходи населення, особливо в регіонах, залишаються на вкрай низькому рівні, а заяви чиновників про зростання добробуту українців перебільшені, пише «Кореспондент».

Про це на своїй сторінці в Facebook написав екс-глава НБУ, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

Раніше в Мінсоцполітики заявили, що фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах грудня 2016 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 2862 грн, для дітей до 6 років - 2868 грн, для дітей від 6 до 18 років - 3428 грн, для працездатних осіб - 2924 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб - 3326 грн), для осіб, які втратили працездатність, - 2436 гривень.

Політик зазначив, що в двох третинах областей в минулому році середньомісячний дохід на душу був менше рівня фактичного прожиткового мінімуму.

«У третині областей України середньомісячний дохід на душу в 2016 році менше $100, при цьому середньоукраїнський показник трохи більше і становить всього $119», - зазначив він.

Екс-глава НБУ додав, що в переважній більшості регіонів (за винятком Одеської, Запорізької, Дніпропетровської областей та міста Києва) середньомісячні доходи на душу виросли менш ніж на 1 тисячу гривень за весь «постмайданний період» 2014-2016 років.

«При цьому індекс споживчих цін за цей період склав 190 відсотків», - підкреслив він.

Сергій Арбузов зазначив, що диференціація в рівні життя між Києвом, жителі якого традиційно мають найвищі доходи, і, наприклад Закарпаттям, в 2016 році досягла 3,6 рази.

«У двох третинах областей в минулому році середньомісячний дохід на душу був нижче 2862 грн., Тобто менше рівня фактичного прожиткового мінімуму, розрахованого Міністерством соціальної політики в цінах грудня 2016 року», - написав колишній глава Нацбанку.

Він нагадав, що до 2013 року включно доходи населення стабільно росли, причому більш рівномірними темпами. По всій території України середні доходи співвітчизників були вище фактичного прожиткового мінімуму від 1,5 до 4 разів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%