Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В МВФ намітили завдання для нового глави НБУ

Четвер, 11 травня 2017 22:19

В той час як Валерія Гонтарєва днями оголосила, що йде у відпустку до того часу, поки її не звільнять з посади глави НБУ, новому главі Нацбанку відпочивати на посаді не доведеться. Йому як мінімум доведеться виконати 7 основних завдань, передає Finance.ua.

Так вважає заступник виконавчого директора МВФ Владисдав Рашкован.

На думку Рашкована, першою проблемою, яку повинен вирішити новий глава НБУ – це проблемні кредити. І хоча Нацбанк свою роботу щодо цього виконав, новий глава повинен тримати проблему в фокусі. Також для нового керівника важливим завданням стане домінування держбанків. Мова йде про те, що держбанки в країні збільшили частку активів на ринку, однак ринок поступово викривляється в олігополію.

«Система корпоративного управління в держбанках вимагає серйозного посилення. Потрібен професійний (а не квотно-політичний) менеджмент і незалежні наглядові ради, здатні розірвати пуповину, яка з’єднує адміністративні директиви міністерств та кредитно-депозитні рішення держбанків», – вважає Рашкован.

Що ж стосується корпоративного управління в банках, то банкрутство в 2014-2017 роках дрібних і середніх банків показало, що їхнє керівництво сприймало органи корпоративного управління, «як інструменти легітимізації власних рішень».

«Якщо локальні власники не хочуть втратити банки, вони повинні припинити довіряти тільки лояльним і перевіреним працівникам, найнявши, нарешті, професійний менеджмент і незалежні наглядові ради, і серйозно поставитися до питань корпоративного управління», – вважає Рашкован.

Заступник виконавчого директора МВФ також вважає, що новому главі Нацбанку доведеться сконцентрувати увагу і на валютній лібералізації, незважаючи на стабілізацію в 2016 році.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%