Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Мода на євро: чому українці «відв'язуються» від долара

Неділя, 14 травня 2017 14:04

Україна, яка довгі роки робила ставку на долар, стала поступово переходити на євро, пише Finance.ua.

Як підрахував керуючий директор «Кредит Оптима Банк» Ігор Львов, обсяги готівкових операцій в євровалюті вже зросли в 1,5 – 2 рази.

«Якщо раніше ми говорили, що 80% готівкових валютообмінних операцій здійснюється в доларах, 15% припадає на євро і ще 3 – 5% на інші валюти. На сьогодні близько 25%, а то і всі 30% — це вже операції в євро», — констатував він.

Найпопулярніша операція в останні місяці — викуп банками євровалюти у населення.

«Півтора роки тому одне середньостатистичне відділення банку викуповувало 1 000 євро на день. Сьогодні ця сума доходить до 1 500 євро. Чим більше заробітчан їдуть у Європу, тим більші суми звідти приходять в нашу країну», — підкреслив Львов.

Експерти пояснюють – позначилася зміна географічних вподобань гастарбайтерів. Якщо 2012 – 2013 рр. до 20% українців заробляли в Росії, то вже до кінця 2016 р. — лише 12 – 13%. Багато людей вирішили перебратися до Польщі: кількість українських трударів у цій країні зросла в чотири рази, а їх частка в загальній масі закордонних працівників досягла 30%. В минулому році було поставлено абсолютний рекорд: Польща видала українцям 1,3 млн запрошень на працевлаштування.

«Більше 90% українців у Польщі працюють легально. 94% працюючих задоволені умовами, як показало опитування агентства OTTO Work Force. Число бажаючих працювати в Європі зростає. Ми в лютому провели своє соцдослідження, яке показало, що з тих 25%, хто працював у Росії, повторно готові повернутися тільки 6%», — зазначив президент Всеукраїнської асоціації компаній з працевлаштування за кордоном Василь Воскобойников.

Саме географічний фактор спровокував збільшення грошових переказів в євровалюті. За обсягами вона вже наздогнала долар.

«Обсяги перерахувань у євро росли плавно, відчутно це стало в останні півроку. Якщо раніше в середньому на еквівалент 10 тис. виплачених доларових переказів припадала лише 1 тис. євро, то зараз доходить до 6 тис. євро. А ось гривневі перекази майже зникли. У 2013 році ми виплачували до 5 млн на день, вже у 2016-му — лише 500 тис.» — розповів директор департаменту банкнотного банкінгу АБ «Експрес-банк» Андрій Львов.

Середня сума переказу в євро зараз становить 300 – 400 євро.

Більше довіряти європейській валюті стали і нелегальні валютні міняйли: за останні півроку її частка на чорному ринку зросла з 10% до 20%. «Це пов’язано з обслуговуванням сірих імпортерів, у яких також збільшилася кількість контрактів у євро. Це породжує попит на євровалюту. Мова йде про угоди 100 тис. євро і вище», — зазначив колишній директор казначейства Комерційного індустріального банку Андрій Пономарьов.

Поки банкіри в основному скуповують євровалюту, але скоро почнуть продавати. В першу чергу туристам, які окрилені безвізовим режимом з ЄС, вже мріють про активні подорожі Старим світом.

«Якщо рік-два тому на продані 100 одиниць валюти у доларовому еквіваленті доводилося 15 євро, то зараз це вже 25 – 30 євро. Хтось купує, виїжджаючи на роботу, а хтось для турпоїздок», — пояснив Ігор Львов.

Середній обсяг купівлі — 200 євро на один паспорт: до речі, це вдвічі більше показника 2016 р.

«Динаміка цікава. Під час ажіотажу 2014 – 2015 рр. в середньому одна людина купувала за місяць 300 євро. У період штилю 2016 року попит і купівля євро зрівнялися. Здавали і купували в середньому по 100 євро. Зараз, в середньому одна людина купує вже 200 євро», — уточнив Львов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%