Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НАБУ не побачило «відвертої крадіжки» у переплачених Аваковим 10 млн за «Міцубіші»

Понеділок, 29 травня 2017 14:30

Національне антикорупційне бюро не змогло встановити розкрадання коштів у закупівлі гібридних автомобілів «Міцубіші» майже за майже мільярд гривень.

Про це повідомив глава НАБУ Артем Ситник під час заходу «Transparency International Україна» 22 травня, пишуть «Наші гроші».

"Зараз можу сказати, що відвертої крадіжки, як це було раніше за схемами Юри Єнакіївського немає. Є питання до закупівлі, але це питання щодо цільового використання, а не просто крадіжки. І фахового експертного висновку щодо нецільового використання коштів зараз немає", – повідомив Ситник.

Як відомо, закупівля була проведена наприкінці минулого року. МВС за гроші Кіотського протоколу замовила гібридні автомобілі не напряму у виробника, а уповноваженого японцями дилера ТОВ "Ніко Діамант", колишнього бізнес-партнера міністра юстиції Павла Петренка (одного з найближчих соратників лідера "Народного фронту" Арсенія Яценюка. Також лідером "НФ" є міністр МВС Арсен Аваков).

Згодом журналіст та громадський діяч Олексій Тамразов заявив, що в Європі такі автівки можна було придбати на 10 млн грн дешевше.

Після цього МВС повідомило про знижку 13%. Загальна ціна контракту впала на 125 млн грн, а ціна автівки склала 1,31 млн грн, або приблизно 48 тис. дол.

Однак у лютому Тамразов повідомив про наявні у нього дані про те, що розмитнення доставлених в Україну гібридів для МВС офіційно провели по 1,16 млн грн, тобто майже на 150 тис. грн дешевше від остаточної закупівельної ціни 1,31 млн грн. Відтак різниця на всій партії 635 автомобілів склала близько 95 млн грн, або понад 3,5 млн дол.

Тоді ж НАБУ взялось перевіряти зловживання під час цієї закупівлі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%