Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні держбанки зможуть проводити лотереї

Понеділок, 29 травня 2017 22:29

Ощадбанк, Укрексімбанк, Приват і інші державні банки зможуть проводити державні лотереї, повідомляє «Обозреватель».

Це передбачається проектом нових ліцензійних умов для операторів лотерей, що підготовлені Міністерством фінансів України. Це сприятиме розвитку конкуренції на ринку і зростанню доходів держави.

Передбачається, що державні банки замінять собою операторів «М.С.Л» і «Патріот», яких ЗМІ називають операторами великих російських бізнесменів, близьких до Кремля. У 2015 році обидві компанії потрапили в список російських юридичних осіб, щодо яких Камбін ввів санкції. Нову ліцензію ці компанії отримати не зможуть. Поява на ринку лотерей державних банків дозволить уникнути монополії і буде сприяти конкуренції на українському ринку лотерей.

Нові ліцензійні умови, розроблені Мінфіном, передбачають внесення операторами ринку плати за право вести діяльність по організації лотерей. Фіксована частина плати за ліцензію - 168 млн 400 тис гривень (100 тис мінімальних прожиткових мінімумів). Також щорічні фіксовані платежі будуть стягуватися з пунктів розповсюдження лотерей. Таким чином, тільки з однієї компанії держава зможе отримати більше 200 млн. Гривень від одних тільки фіксованих податків.

За даними ДФС, у 2014 році загальний оборот ринку лотерей доходив до 12,4 млрд грн. При цьому, податків до бюджету з цієї суми було сплачено менше 3% - 318 млн. грн. Реальний обсяг грального ринку Мінфін оцінює в 40 млрд.

«Проект нових ліцензійних умов був підготовлений з урахуванням цих даних. Учасники ринку цілком здатні заплатити цю зазначену в проекті суму як плату за вхід на ринок, в результаті чого бюджет тільки в цьому році може додатково отримати кількасот мільйонів гривень», - зазначають джерела в міністерстві.

Нагадаємо, ринок лотерей працює без ліцензійних умов з 2012 року і без ліцензій з 2014 року. Як зазначають ЗМІ, дана ситуація стала можливою завдяки запущеній під час правління Віктора Януковича схемі. Так, в 2012 році був прийнятий закон про лотереї, що покладав на Мінфін зобов'язання розробити та затвердити нові ліцензійні умови. Однак в тексті закону було внесено перехідні положення, що передбачають, що до затвердження Мінфіном нових ліцензійних умов оператори працюють за наявними у них ліцензіями. Незважаючи на те, що терміни дії ліцензій всіх лотерейних компаній закінчилися в 2013 році, попередники нинішнього міністра фінансів Олександра Данилюка не робили спроб створити і затвердити нові ліцензійні умови. Відсутність регуляторних актів призвела до падіння податкових надходжень і сприяла розквіту гральних клубів під виглядом лотерей.

25 травня завершився термін громадського обговорення розробленого Мінфіном проекту ліцензійних умов для операторів ринку лотерей. Як повідомляють джерела в міністерстві, найближчим часом доповнений документ буде переданий на затвердження Кабміну.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%