Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пенсійну реформу готуються відправити на голосування. Що в ній змінилося?

Середа, 21 червня 2017 16:40

В уряді підготували оновлений варіант пенсійної реформи. Володимир Гройсман пообіцяв, що вже на цьому тижні законопроект буде внесений до парламенту. Однак в Комітеті Ради з питань соцполітики кажуть, що голосування відбудеться не раніше, ніж 11 липня.

Як хочуть змінити нарахування пенсій, розбиралася «Страна».

Як змінили проект пенсійної реформи

На минулому тижні розбирали новий проект про пенсійну реформу на засідання Національної ради реформ. За підсумками засідання прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Національна рада реформ підтримала урядовий проект пенсійної реформи.

З істотних змін в порівняння з попередніми варіантами було озвучено тільки одне - відстрочити ще на два роки підвищення мінімального страхового стажу з 15 до 25 років - якщо раніше воно мало відбутися з 1 січня 2018 року, то тепер воно відкладено на 1 січня 2020 року.

Головна суть проекту - це підвищення страхового стажу та закамуфльоване підвищення пенсійного віку. На початку реформи (з 2020 року) мінімальний страховий стаж (необхідний для того, щоб людина взагалі міг вийти на пенсію) складе 25 років (зараз - 15 років), але поступово він буде підвищений до 35 років. А якщо до 60 років у українця не буде мінімального трудового стажу, то він зможе отримувати пенсію лише з 63 років, а далі взагалі тільки з 65 років. Що стосується тих, у кого страховий стаж менше нинішніх 15 років, то їх доля прописана в проекті не дуже чітко. Судячи з усього, вони зможуть отримувати від держави лише якусь соцдопомогу, розмір якої не відомий.

Таким чином, для більшості українців пенсійний вік буде підвищено до 63-65 років.

Однак найбільш активно уряд презентує зовсім інший пункт реформи - так зване "осучаснення" пенсій. До сих пір не проводився перерахунок пенсій тим, хто вийшов на пенсію кілька років тому, коли мінімальна зарплата була нижча за поточний рівень.

Нова формула нарахування пенсій з єдиним підходом буде припускати обчислення пенсій виходячи з підвищеною заробітної плати. Глава українського уряду Володимир Гройсман навіть опублікував відео на своїй сторінці в facebook, що пояснює, як будуть розраховуватися пенсії після пенсійної реформи.

"Уряд запропонував, щоб підвищення пенсій, яке в цілому торкнеться 9 млн пенсіонерів (зауважимо, що раніше в Міністерстві праці та соцполітики називали набагато меншу кылькысть пенсіонерів, яких торкнеться ця процедура - трохи більше 5 мільйонів - прим.ред.), Відбулося вже з 1 жовтня. Ми також запропонували, щоб в подальшому щорічно відбувалася автоматична індексація пенсій з урахуванням зростання середньої заробітної плати і показників інфляції ", - написав Гройсман.

За основу при розрахунку нової пенсії будуть брати зарплату в 3764 гривні. Раніше, в залежності від року призначення пенсії, цей показник стартував від 1197,91 грн.

"Осучаснити" по-хитрому

Розмір зарплати будуть множити на два параметри: індивідуальний коефіцієнт зарплати (залежить від різних професій, шкідливого виробництва і тд) і коефіцієнт страхового стажу.

Цікаво, що в даний час кожен рік стажу при розрахунку пенсії множать на коефіцієнт 1,35. Уряд планує в рамках реформи знизити цей коефіцієнт до 1. І це зниження коефіцієнта трудового стажу значно відіб'ється на пенсії. Тобто, їх могли б підняти ще вище, якби не цей параметр.

Наприклад, зараз 30 річний досвід роботи обчислюється як коефіцієнт страхового стажу 0,405. Після реформи при тих же 30 роках роботи пенсія буде розраховуватися з коефіцієнтом страхового стажу в 0,3.

Прем'єр-міністр навів два приклади "осучаснення пенсій" - пенсію колишньої працівниці державного сектору і пенсію колишнього металурга.

Так, при стажі в 32 роки працівниці держсектора (коефіцієнт зарплати 1,9) буде нараховано замість нинішніх тисячі шістсот дев'яносто дев'ять гривень - 2288 гривень. В такому випадку підвищення пенсій складе більше 500 гривень.

Але якби коефіцієнт страхового стажу обчислювався як зараз (кожен рік стажу множили на 1,35), то пенсія цієї працівниці держсектора склала б 3764,4 х 1,9 (індивідуальний коефіцієнт зарплати, відрізняється при різних професіях) х 0,432 (коефіцієнт стажу) - 3090 гривень! А це значно більше, ніж пропонує прем'єр.

Прем'єр також показав, яке підвищення пенсії чекає колишнього металурга з 27-річним стажем (коефіцієнт зарплати - 2,5). Якщо зараз він отримує 1579 гривень, то після "осучаснення" його пенсія зросте майже на тисячу гривень - до 2540 грн.

Але, знову ж таки, якби не змінювалася формула обчислення страхового стажу, то пенсія металурга була б ще майже на тисячу гривень вище і склала б 3764,4 х 2,5 х 0,3645 = 3430 грн!

При цьому, як раніше заявляло Мінсоцполітики, для більшості пенсіонерів перерахунок буде не таким значним - від 50 до 500 гривень.

Економіст Олександр Охріменко розповідає "Страна", що найбільше підвищення пенсій в результаті "осучаснення" відбудеться для тих, хто виходив на пенсію з 1995 по 2005 роки, коли за базу при розрахунку пенсій бралася Найнижча середньомісячна зарплата (від 150 до 1000 грн), а також для тих, у кого високий індивідуальний коефіцієнт зарплат (шкідливе виробництво, військові, шахтарі і тд). Для тих, хто вийшов на пенсію недавно або має низький індивідуальний коефіцієнт зарплати (середній по Україні становить всього 1,2), пенсії зростуть незначно. Наприклад, співробітник заводу залізно-бетонних конструкцій з 35-річним стажем, який одержує сьогодні 1850 грн пенсії, після "осучаснення", отримає всього на 200 гривень більше. А вахтер цього заводу з аналогічним стажем, який має нині 1450 грн пенсії, після "осучаснення", разбогает всього на 50 гривень. У цих обох випадках також перестане працювати нинішнє правило, що чим довше ви працювали, тим на більшу пенсію можете розраховувати. Якби і в цих випадках, як і раніше, за кожен відпрацьований рік люди мали право на 13,5% від свого заробітку, то їх пенсії, відповідно, склали б близько 2700 для будівельника і 2130 для вахтера.

Втім, Охрименко нагадує, що з початку 2014 року пенсії були "заморожені". Їх невелике зростання почався тільки в 2016 році. Тому нинішнє збільшення - лише невелика компенсація реальних втрат, які понесли пенсіонери через величезної інфляції в 2014-2015 роках. Про індексацію пенсій, щоб покрити цю нестачу ніхто не говорить.

Чи буде індексація пенсій

Володимир Гройсман обіцяє, що індексація пенсій на основі рівня зарплат і інфляції буде проводитися щорічно. Втім, в цьому є сумніви, враховуючи той факт, що головною метою реформи є зниження, а не збільшення дефіциту Пенсійної реформи. Тому не виключено, що осучаснення пенсій в цьому році буде першим і останнім "пряником", за яким підуть "батоги" у вигляді реального підвищення пенсійного віку.

"Давайте визнаємо, що мета будь-якого урядового законопроекту під назвою пенсійна реформа - це зменшення бюджету Пенсійного фонду, - говорить член Комітету Верховної Ради з питань соцполітики, нардеп Михайло Папієв (фракція Опозиційного блоку). - Осучаснення" пенсій не знижує дефіцит Пенсійного фонду, а , навпаки, збільшує на нього навантаження. Тому після "осучаснення" вводиться підвищення мінімального страхового стажу - це те ж саме, що підвищення пенсійного віку ".

На разовий характер майбутнього підвищення вказує експерт з питань пенсійного забезпечення Галина Третьякова.

Народний депутат Тетяна Острикова (фракція "Самопоміч") вже підрахувала, що для "осучаснення пенсій" необхідно 3,3 млрд грн в місяць або близько 40 млрд в рік. За її словами, це призведе до збільшення дефіциту Пенсійного фонду, який і так стрімко зростає. Якщо в 2004 році дефіцит фонду був на рівні 6 млрд грн, то в 2017 році сума дефіциту ПФ зросла до 141 млрд грн і продовжує збільшуватися.

"Пенсії не збільшувалися в останні роки і за цей час купівельна спроможність пенсіонерів сильно впала. Завдяки такому заморожування не сильно росли і витрати Пенсійного фонду: 253 млрд грн в 2013 році і 284 млрд грн в 2017 році. Однак, якщо уряд виконає свою обіцянку щодо індексації, то витрати будуть тільки рости. Так, подальшу індексацію пенсій уряд обіцяє проводити за швейцарською формулою: в залежності від інфляції і мінімальної та середньої зарплат. тобто 50% підвищення буде залежати від збільшення зарплат і 50% - від зростання а цін. Однак за інсайдерською інформацією в проекті закладена можливість для уряду зменшувати індексацію вручну. Якщо це правда, то таке право треба прибрати. Також вважаю, що закон повинен містити обов'язок уряду індексувати пенсії у визначений законом термін: наприклад, не пізніше 1 липня кожного року ", - вважає Тетяна Острикова.

Втім, поки що повний текст пенсійної реформи так і не був оприлюднений повністю. А це означає, що в ньому може виявитися ще чимало прихованих, але важливих нюансів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%