Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Семерак: В Україні неефективно використовуються гроші екоподатку, тільки чверть йде на охорону природи

П'ятниця, 23 червня 2017 15:02

За його словами, найбільші платники екоподатку - металургійна, добувна, переробна сфери; житлово-комунальний та паливно-енергетичний сектор

В Україні неефективно використовуються гроші, які суб'єкти господарювання сплачують як екологічний податок - тільки чверть цих грошей цього року скерували на природоохоронну програму. Про це сказав міністр екології Остап Семерак під час Години запитань до уряду, трансляцію засідання вів канал "Рада", пише112.ua.

Міністр нагадав, що екологічний податок - це фінансовий інструмент збереження природи.

"Його головною функцією є компенсувати збитки, які суспільство через нашу підприємницьку індустріальну діяльність нанесли навколишньому середовищу. Цей інструмент якраз скеровано на компенсацію тих збитків, які завдали довкіллю в результаті ведення активної господарської діяльності. В Україні цей податок платять усі підприємці, які забруднюють повітря, воду чи ґрунт", - сказав Семерак.

Він додав, що екоподаток використовується неефективно.

"20% від коштів, які сплачуються як екологічний податок, зараховуються сьогодні до Загального фонду державного бюджету. 25% зараховується до Спеціального фонду міських, селищних об’єднаних громад та 55% зараховується до Спеціального фонду обласного бюджету. Аналіз використання коштів протягом останніх років свідчить, що екоподаток в Україні використовується вкрай неефективно. Тільки минулого року суб’єкти господарювання сплатили близько 4 млрд 222 млн грн, з яких 842 млн грн надійшло до Загального фонду державного бюджету, а при формуванні бюджету на цей рік на природоохоронну програму було скеровано лише четверту частину цих коштів. Інша частина залишилася у Загальному фонді бюджету і була скерована на фінансування абсолютно інших завдань, відмінних від природоохоронного скерування. Інших 3 млрд 368 млн екологічного податку надійшли до місцевих бюджетів. З них було використано лише 1 млрд 122 млн по всій території України, що склало 32% від тих коштів, що надійшли", - описав ситуацію міністр екології.

За його словами, найбільші платники екоподатку в Україні - це металургійна, добувна, переробна сфери, житлово-комунальний сектор та паливно-енергетичний; 75% надходження екологічного податку становлять кошти, які надходять від забруднювачів атмосферного повітря.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%