Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вартість житла та іпотечного кредитування зростає – огляд ринку нерухомості

Понеділок, 26 червня 2017 16:19

Про найголовніші новини ринку нерухомості минулого тижня інформує інтернет-видання НВ Бізнес.

1. Київ лідирує за темпами зростання іпотеки

В Україні зростає іпотечне кредитування. І лідирує в цьому питанні столиця. Протягом 2016 року і з початку поточного найбільше іпотечних кредитів було видано в столиці. Про це свідчить інформація, оприлюднена Національним банком України. Уклали в Києві 765 договорів або 62% від загальної кількості в 2016 році, 170 або 52% – в I кварталі 2017 року.

Загалом за минулий рік обсяг нових кредитів на нерухомість, наданих банками, становить 736 млн грн.

За словами Вадима Непосєдова, президента консалтингової компанії UTG, практично кожен забудовник на ринку житлової нерухомості сьогодні пропонує розстрочку на тривалий термін – аж до 10 років. Але всі програми прив'язані до долара. Вартість розстрочки при цьому включена у вартість квадратного метра. Ставка – від 5% у доларі до 23% у гривні. Уже з'являються і проекти з безпроцентною розстрочкою на термін до двох років після введення в експлуатацію.

2 .Вартість будівельних робіт зростає

Вартість будівельно-монтажних робіт в Україні в січні-квітні 2017 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року зросла на 12,8%. Про це повідомили в Державній службі статистики України. Найбільше подорожчали будівельно-монтажні роботи в сфері будівництва інженерних споруд – на 18%, а також у сфері зведення нежитлових будівель – на 14,9%. У сфері зведення житлових будівель зростання цін склало 11,5%. Дані наводяться без урахування тимчасово окупованої території АР Крим та Севастополя, а також частини Донецької і Луганської областей.

3. Визначено рейтинг найрозвиненіших міст супутників Києва

Аналітики компанії Альянс Новобуд вирішили з'ясувати, наскільки залежна ціна квадратного метра в містах-сателітах від ступеня розвиненості інфраструктури. Все-таки, погодьтеся, суттєвий аспект - рівень забезпеченості шістнадцяти наближених до Києва населених пунктів школами, дитячими садами, торгово-розважальними центрами, спортивними комплексами, медичними центрами, банківськими установами, дослідження також враховувало транспортну доступність відносно до Києва.

«Цілком логічно припустити, що ціни мають перебувати хоча би в опосередкованій залежності від розвиненості інфраструктури. Однак це не завжди так», - відзначають експерти Альянс Новобуду.

Населені пункти, що увійшли в дослідження  умовно поділені на три групи. До першої увійшли міста з відносно помірними цінами на первинну нерухомість, що зокрема обумовлено розвиненою інфраструктурою: Бровари, Ірпінь, Буча, Вишгород, Бориспіль. «Тут пальму першості утримують Бровари, які є лідером індексу розвитку інфраструктури в цілому. З великим відривом за індексом йде Ірпінь, хоча в середньому ціни на житло в цих містах однакові. Найгірші показники за індексом в цій групі у Бучі та Борисполя, однак тут і ціни трохи нижчі. З точки зору індексу переоцінений тільки Вишгород. Тут досить дорого в порівнянні з тією ж Бучею, а за показниками індексу Вишгород поступається», - пишуть автори звіту.

Друга група населених пунктів має гірші показники розвиненості інфраструктури, але й ціни тут максимально низькі. Це Обухів, Святопетровське, Білогородка, Гостомель і Ворзель. Якщо в двох попередніх випадках логіка ціноутворення простежувалася досить чітко, то ось у третій групі ситуація найбільш суперечлива. Тут високі ціни на житло, а стан інфраструктури оцінюється як середній або нижче середнього. «Лідером групи є Вишневе, де ще відносно хороша інфраструктура і порівняно стримані ціни. Водночас за цю суму можна вибрати квартиру в будь-якому з міст першої групи, де інфраструктура розвинена значно краще. На перший погляд, міста цієї групи розташовані дуже близько до Києва. Дійсно, значну частину балів у індексі вони отримали саме завдяки цьому, але у них практично немає своєї інфраструктури і здебільшого жителям цих міст доводиться витрачати час і кошти на дорогу до Києва», - відзначили в компанії. Крім того, аналітики Альянс Новобуду акцентують увагу і на тому факті, що інфраструктура Києва, яка частково переймає на себе тягар слаборозвиненої інфраструктури перелічених населених пунктів, свого часу не враховувала активної забудови цих міст. «Аутсайдером є Українка: тут інфраструктура розвинена вкрай погано, ну а ціни набагато вищі, ніж у першій групі», - наголошують аналітики.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%