Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Які українські банки оговталися від хакерської атаки

Четвер, 29 червня 2017 19:37

Українські банки, які піддалися масштабній хакерській атаці 27 червня, поступово відновлюють системи та повертаються до звичайного режиму роботи, інформує «24 канал».

В «Ощадбанку» повідомили, що вірус Petya не ушкодив системно важливі для роботи банку елементи.

«На даний момент у банку тривають планомірні відновлювальні роботи, щоб остаточно повернути повний функціонал банківських сервісів державного банку. Оперативний центр, що працює у цілодобовому режимі, розробив чіткий план відновлення функціоналу сервісів банку. Безпека і конфіденційність всіх банківських даних збережена, ситуація повністю контролюється і поліпшується», – йдеться у повідомленні прес-служби.

За даними банку, станом на 10 годину 29 червня в «Ощадбанку» повністю функціонують 2212 з 2700 банкоматів, контакт-центр, карткові операції, веб- і мобайл-банкінг «Ощад 24/7», сервіс «Ощад PAY».

Проте у банку подовжили обмежений режим роботи відділень. Він працює у консультаційному режимі.

У прес-службі «ОТП Банку» також повідомили про нейтралізацію вірусу та відновлення роботи всіх банківських систем.

«Зараз нашим клієнтам доступний повний перелік банківських операцій. З сьогоднішнього дня (29 червня – 24) відділення банку працюють з клієнтами, обслуговуючи всі операції. У той же час можливі тимчасові ускладнення з оперативним проведенням деяких операцій через попередньо накопичену чергу», – зазначили у прес-службі.

Робота банкоматів «ОТП Банку» також поступово відновлюється. Наразі готівку з карток можна отримати в банкоматах інших банків.

За інформацією директора департаменту інформаційної політики, маркетингу та реклами «Укргазбанку» Володимира Пікалова, IT-спеціалісти відбили хакерську атаку на початковій стадії. Тож критично важливі операційні системи банку не пошкоджені.

Разом з тим, банк тимчасово ввів обмеження на електронні сервіси (Клієнт-Банк), аби убезпечити базу даних банку. У фінансовій установі планують відновити клієнтський сервіс найближчим часом.

«Банкоматна і ПОС-термінальна мережа банку працюють у звичайному режимі. Обслуговування клієнтів здійснюється шляхом прийняття платіжних доручень на паперових носіях», – додав Пікалов.

Відділення «Укргазбанку» 29 червня працюватимуть з обмеженим функціоналом.

«Шкоди для клієнтів банку немає ніякого, більш того, по будь-яким простроченням по кредитах, що сталися через цю форс-мажорній ситуації, банк скасував штрафні санкції та пеню», – наголосив Пікалов.

У прес-службі «Укрсоцбанку» заявили, що останній не відчув проблем з процессингом, операціями з платіжними картками, терміналами, банкоматами. Онлайн- і мобільний банкінг для фізосіб працює у стандартному режимі.

«Деякі банкомати після вихідного дня вимагали підкріплення готівкою. Над цим ми працюємо. Станом на 12:00 повністю відновив роботу сайт банку, контакт-центр, SMS-шлюзи, система Клієнт-Банк для юросіб. Також ми забезпечили безкоштовне внесення виручки для юросіб через відділення Альфа-Банку, які встояли перед вірусом. Штрафні санкції за прострочення платежів по кредиту внаслідок кібератаки скасовані. Відділення «Укрсоцбанку» сьогодні відкриваються у міру відновлення доступів співробітникам до всіх банківських програм», – зазначили у повідомленні.

Банківські карти, POS-термінали, банкомати, інтернет-банкінг банку «Південний» працюють у звичайному режимі. Платежі в іноземній валюті також проводяться у стандартному режимі. Проте частина відділень фінустанови працює в консультаційному режимі.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%