Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

5 схем шахрайства при покупках в інтернеті: як не стати жертвою афери

Середа, 05 липня 2017 20:18

Шахраї - зникаючий вид продавців на маркетплейсах. Але вони ще не повністю зникли. Тому Віктор Кириченко, керівник онлайн-маркету перевірених продавців Bigl.ua, розповів «24 каналу» про можливі ситуації шахрайства і дав рекомендації, як зробити покупки максимально безпечними.

Що роблять недобросовісні продавці?

Є п'ять схем обману покупців. Більшості з них можна уникнути, просто знаючи про можливість такого розвитку подій:

1. Передоплата. Шахрай кілька місяців старанно працює на майданчику або просто краде доступ до аккаунту популярного продавця. Він розміщує найбільш ходові товари в інтернет-магазині, не маючи в реальності ніякої продукції. Після ставить на них дуже низьку ціну. Покупець не вірить своїй удачі і робить замовлення.

Після цього шахрай просить повну або часткову передоплату, тому що «покупців багато, а кількість товару обмежена». Ціна дуже хороша і покупець вирішується відправити гроші заздалегідь. Далі продавець скидає фальшивий номер накладної та обіцяє доставку протягом 2-3 тижнів (насправді-ніколи). І зникає. В результаті клієнт не отримує своє замовлення, і зв'язок з продавцем обривається.

2. Посилка з імітацією товару. Схема та ж, що і з передоплатою. Одна відмінність - продавець дійсно відправляє посилку і дає реальний номер накладної. Тільки перед відправкою він успішно відмовляє покупця від оплати замовлення післяплатою. Переконує, що перевести на карту гроші за замовлення буде для клієнта вигідніше. Тим більше, оплачувати потрібно після відправки товару, тому це безпечно.

Покупець погоджується, перевіряє статус посилки - вона відправлена, вага і габарити збігаються, і переводить гроші. Потім він приходить забрати замовлення, а там - імітація товару. Замість мобільного телефону, наприклад, схожий за вагою та розміром шматок дерева, замість дорогого одягу - ганчір'я. І повернути гроші покупець не може, тому що зв'язок з продавцем обірвався.

3. Бракований товар, який не можна замінити. Покупець замовляє товар з післяплатою. Через час забирає посилку у відділенні пошти. Товар він перевіряє не ретельно, підтверджує отримання замовлення та відправляє гроші продавцю. Згодом покупець виявляє дефект або брак товару. Він відразу ж звертається за заміною до продавця. Той відмовляється обмінювати товар, і в появі дефекту звинувачує самого покупця.

4. Помилкова ціна. Покупець бачить вигідну вартість товару. Замовляє його доставку поштою і оплату після отримання. Довго чекає посилку. Коли все-таки отримує, він дізнається, що повинен перерахувати продавцю більшу суму, ніж вони домовлялися. Покупець може відмовитися від замовлення і відправити його назад продавцеві. Але багато хто з-за довгого очікування товару, погоджуються заплатити більше.

5. Фальшиві характеристики. Продавець додає в опис товару характеристики іншого продукту, більш дорогого і якісного. Піднімає ціну на товар. Покупець бачить цей продукт вперш або не порівнює його характеристики на різних сайтах. Він замовляє і отримує товар. Якщо продавець підмінив неочевидні характеристики (рівень шуму пральної машини, клас енергоефективності), покупець може не дізнатися, що купив дешевий товар за ціною дорогого. Продавець же, обдуривши так кілька покупців, може змінити опис товару на оригінальний.

Як убезпечити себе від шахрайства?

Для уникнення кожної з перерахованих схем шахрайства, є головне правило і ситуативні рекомендації. Головне правило звучить так: завжди купуйте на маркетплейсах тільки через корзину. Такі угоди торгові майданчики можуть відстежити і, в разі шахрайства, допомогти з вирішенням проблеми. А ось якщо замовити товар по телефону, підтвердити дійсність угоди фахівці онлайн-маркету не зможуть. Це може стати перешкодою в доказі того, що вас обдурили.

Ситуативні рекомендації з'явилися внаслідок конкретних випадків шахрайства і щоб допомогти їх уникнути. Якщо слідувати комплексу порад, тоді покупки стануть максимально безпечними:

1. Не перераховуйте передоплату на карту або інтернет-гаманець неперевіреним продавцям. Якщо ви зважилися на це, обов'язково перевірте його рейтинг і вивчіть відгуки попередніх покупців. Але краще все ж користуйтеся кур'єрською доставкою з післяплатою або сервісом поштових накладених платежів. Платіть тільки за продукти без дефектів і неполадок.

2. Ретельно перевіряйте товар при отриманні. Не звертайте увагу, якщо кур'єр або працівник пошти вас квапить підписати акт отримання товару. Перевіряти товар - ваше законне право. Як і відмовитися від оплати неякісного продукту.

3. Якщо після отримання замовлення ви виявили неполадки в роботі товару, не намагайтеся його розібрати або полагодити. Особливо це стосується техніки. Залиште це гарантійному сервісу. Якщо ви зірвете пломбу, відповідальність за дефект і оплата ремонту ляжуть на ваші плечі. І навряд чи ви зможете довести, що він уже був з неполадками до втручання.

4. Якщо вартість товару при отриманні виявиться завищеною, зв'яжіться з продавцем. Поясніть, що ви готові заплатити тільки обговорену ціну. Якщо продавця це не влаштовує, підкресліть, що ви не станете забирати і оплачувати товар, а витрати на доставку (пересилання) ляжуть на його плечі. Після такої ситуації обов'язково розкажіть про неї у відгуках і зверніться в службу підтримки маркетплейса.

5. По можливості перевіряйте характеристики товару на сайті виробника або на декількох інших ресурсах. Так ви не купите товар дорожче його середньої вартості.

Що робити, якщо зустріли недобросовісного продавця?

Вчасно звернутися в службу підтримки маркетплейса і правоохоронні органи. Якщо ви виконали головне правило покупок на маркетплейсах, про фінансові втрати не хвилюйтеся. Всі угоди, оформлені через корзину, на більшості торгових майданчиків потрапляють під програму захисту покупок. Це означає, що вам повернуть гроші за замовлення, який ви оплатили і не отримали (або отримали неякісний товар). Наприклад, онлайн-маркет Bigl.ua відшкодовує до 5 тисяч гривень, маркетплейси Prom.ua та Crafta.ua - до 3 тисяч грн.

Щоб отримати грошову компенсацію, потрібно детально описати ситуацію фахівцям служби підтримки. Також докласти всі докази шахрайства: номер замовлення, лист/скріншот смс про його статус, чек, листування з продавцем. І найголовніше - копію завіреної заяви в правоохоронні органи і витримку з ЕРДР із зазначеним номером справи. Зі зверненням в поліцію допоможе служба підтримки маркетплейса.

Незважаючи на компенсації, допомогу служби підтримки і щасливу розв'язку ситуації, ви витратите на це купу вільного часу. Щоб такого не сталося, візьміть ці п'ять рекомендацій за звичку і розкажіть про них близьким. Мінімізуйте ризик шахрайства і під час їх шопінгу в інтернеті.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%