Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерт пояснив, чому на АЗС почали рости ціни на скраплений газ

Вівторок, 11 липня 2017 17:10

За останній тиждень оптові ціни на скраплений газ виросли майже на 25%. Сталося це через певний дефіцит ресурсу, основним постачальником якого в Україні  залишається РФ. Про це у коментарі УНН розповів експерт, аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

За його словами, надалі ціни на газ, ймовірно, ще ростимуть. Загалом, все залежатиме від об’ємів імпорту.

"Зміни відбулися ще на минулому тижні. З початку цього місяці трейдери побачили, що у червні зайшло не достатньо скрапленого газу, тобто, виник такий дефіцит, через який ціни пішли на зростання.  І тільки за останній тиждень оптові ціни на скраплений газ виросли майже на 25%. І звичайно, це призвело до того, що оператори які торгували з мінімальною націнкою, вони вимушені були підняти ціни. Закупівельна ціна на скраплений газ зараз становить десь 9,30 – 9, 50 грн за літр," - сказав він.

"Надалі, все залежатиме від того, наскільки швидко цей газ буде поступати із-за кордону. А у нас основний імпортер  - це компанії з Росії, зокрема "Роснефть". Від неї ми отримували близько 30 – 40%. Це значний відсоток, і коли в ньому щось відбувається, то звичайно, на ринку це відчутно," - зазначив він.

Експерт пояснив, що ринок скрапленого газу працює "з колес", тобто запасів ресурсу ніхто не формує.

"В нас для цього не розвинена інфраструктура. Якщо, наприклад, нафтобаз у нас багато, де можна накопичувати пальне і бензини, то скраплений газ - ніде. Та й кон’юктура ринку не така, щоб можна було накопичувати," - додав О.Сіренко.

За словами експерта, якщо "Роснефть" поновить відвантаження в бік України, то ми побачимо як оптова ціна на газ почне падати і повернеться на попередні позиції.

"До кінця цього тижня, я так прогнозую, що будуть ще деякі оператори підвищувати ціну, але не набагато. Зараз ринок трішки зупинився і очікує відвантажень з Росії," - резюмував він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%