Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Куди вкласти гроші влітку - поради експертів

П'ятниця, 14 липня 2017 22:40

На ринку кредитів ситуація залишається непростою, вважає економіст Іван Нікітченко, адже пропозицій від банків не так вже й багато, пише Finance.ua.

Експерт рекомендує українцям, які хочуть отримати високий дохід від депозитів, зберігати заощадження в доларах, адже, згідно з прогнозом Кабміну, курс зростає з року в рік: “У період зниження ставок вигідно відкривати депозити на тривалі терміни, щоб зафіксувати високу прибутковість. Але треба читати договір, щоби банк не мав права змінювати ставку. При цьому частину грошей треба тримати до запитання, а що можливо – на вкладах на рік”.

Альтернативою вкладам стане купівля нової нерухомості. “З 50 тисячами доларів складно претендувати на квартиру в ЄС. Але активно будуються квартири в Києві, Харкові, Львові, Одесі. Багато в чому цьому будівельному буму сприяв “банкопад” і девальвація, що спровокувало вкладення заощаджень українців у житло”, – вважає фінаналітик ICU Михайло Демків.

За його словами, надійні банки рідко пропонують депозити вище 14% по гривні або доларові більше 2-3% річних, тому українцям варто шукати нові інструменти інвестування.

“НБУ пом’якшив валютне регулювання, дозволивши громадянам легально виводити з країни до $50 тис. на рік для інвестування за кордон.Також можна подумати і про купівлю держпаперів (ОВДП). Тут обсяг вкладень банків, страхових і нефінансових компаній в ОВДП становить 300 млрд грн. Це майже дорівнює сумі всієї готівкової гривні в обороті. Вклавшись в держпапери, інвестор отримує хорошу прибутковість (14% в гривні, 5,5% у валюті), низький ризик (держава платила по ОВДП під час кризи). Відсутній податок на доходи (18%), що стягується з відсотків по депозитах. Папір можна продати в будь-який момент. Мінус – бюрократія при відкритті рахунку в цінних паперах та подачі декларації до податкової. І хоча сьогодні мало хто надає населенню доступ до цього інструменту, можна звернутися за допомогою до інвесткомпаній”, – говорить Демків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%