Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Абонплата на опалення: чи будуть українці платити за тепло влітку

Понеділок, 17 липня 2017 09:20

Згідно з меморандумом з МВФ, новвоведення повинні приняти до кінця липня.

"Ми будемо застосовувати тарифи на доставку газу і опалення на основі потужності, що дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці ", - йдеться в меморандумі з МВФ. В документі також зазначено, що нововведення повинні прийняти до кінця липня (спочатку планувалося впровадити абонплату до початку травня). Сайт "Сегодня" з'ясував, чи будуть українці платити за опалення влітку.

Введення тарифу "на доставку опалення" фактично означає, що тариф поділять на дві складових: безпосередня вартість тепла і абонплата на утримання інфраструктури. Першу складову доведеться платити тільки в опалювальний сезон, а абонплату – круглий рік.

На запит сайту "Сегодня" член Національної комісії, яка здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Руслан Машляковський пояснив: "встановлення двоставкових тарифів на центральне опалення може бути виключно ініціативою компанії-постачальника тепла".Як пояснили в департаменті теплопостачання НКРЕКУ, компанія-постачальник повинна узгодити рішення про введення абонплати з місцевою владою, провести обговорення і тільки після цього – направити свої розрахунки в комісію.

 У НКРЕКУ розрахунки перевірять і приймуть рішення, затверджувати тариф, чи ні. Про те, щоб всіх постачальників змусити ввести абонплату, на даний момент мова не йде. Абонплата на опалення вже є в Івано-Франківську, Мелітополі, Дніпрорудному, Львові, Вінниці. Так, в опалювальний сезон львів'яни платять 1266,5 гривні за кожен використаний гігакалорій тепла. 53,4 гривні від цієї суми – вартість абонплати. У неопалювальний сезон, наприклад, влітку, за опалення доводиться платити за все 26,3 гривні абонплати. Постачальники, які вирішили користуватися двоставковим тарифом, ділять вартість тепла на дві складових: умовно-постійна (те, що потрібно на утримання інфраструктури) і умовно-змінна (вартість самого тепла). Умовно постійну складову і називають абонентською платою."Структура одноставочного і двоставкового тарифів містить одні складові витрат, що включаються в повну собівартість послуги. Відмінність полягає в формі розрахунків за тепло. Один і той же обсяг видатків покривається або в опалювальний сезон – одноставковий тариф, або розподіляється на весь рік – двоставковий тариф" , – пояснює Руслан Машляковський.


Вартість абонплати може коливатися від 20 до 100 гривень, залежно від економіки підприємства. Якщо двоставковий тариф все-таки введуть до кінця липня, як говориться в меморандумі, за тепло доведеться платити цілий рік, однак взимку суми в платіжках можуть знизитися, а серпні та вересні потрібно буде платити до 100 гривень абонплати.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%