Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українці зможуть виграти від повільності банків - юрист

Вівторок, 18 липня 2017 22:22

Позичальникам випав шанс укласти вигідну мирову угоду за кредитом, пише Finance.ua.

Навіть у випадку закінчення строку позовної давності — трьох років — строк дії іпотечного договору в Україні продовжує діяти (може бути зупинено лише у випадку повної виплати кредиту). Такого висновку дійшов Верховний суд в ході слухань у справі №6-1840цс16, і видав у результаті відповідну правову позицію.

«Позичальники не зможуть домогтися списання іпотечного боргу на цій підставі — він залишиться в силі. І людина або підприємство залишаться боржниками за кредитом. Єдине, що зміниться, — це права кредитора: після закінчення терміну позовної давності він не зможе подати позов в суд і за його допомогою стягнути заставу. Тому боржникові нічого не завадить і далі жити в заставленій нерухомості. Але вона буде обтяжена. А значить, продати її буде неможливо. Максимум, що можливо — це здавання об’єкта в оренду», — пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

За його словами, банки досить часто порушують строки позовної давності (особливо великі фінустанови, чиї юруправління не справляються з великими проблемними кредитними портфелями). І нерідко фінансисти навіть у такій ситуації намагаються залякати людей виселеннями, розраховуючи на їхню правову безграмотність.

«У таких ситуаціях людям дуже важливо знати свої права і розуміти, що на вулиці вони не залишаться, а тільки не зможуть продавати своє житло. Тим, хто зловив свій банк на порушенні строків позовної давності, можу порадити по максимуму використовувати своє становище у ході переговорів щодо реструктуризації: банк припустився помилки, тому може запропонувати дуже комфортні умови реструктуризації та мирової угоди за кредитом», — підсумував Кравець.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%