Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нові квартири в Києві можуть подешевшати – експерти

Четвер, 27 липня 2017 20:32

Висока конкуренція забудовників в Києві і області може призвести до демпінгу і зниження середнього рівня цін на первинну житлову нерухомість за підсумками 2017 року. Таку думку висловив генеральний директор консалтингової компанії NAI Ukraine Віталій Бойко, передає «Сьогодні».

«Спостерігається все більше жорстка конкуренція серед девелоперів. Я думаю, що частину проектів осягнуть проблеми з продажами, і ці проблеми можна буде намагатися вирішити тільки ціною, тому частина менш якісних об'єктів будуть змушені демпінгувати. На загальній середньостатистичній ціні це може відбитися, бо їх, як і раніше, на ринку багато. Високоякісних об'єктів невелика частка», – сказав Бойко.

За його словами, кризові передумови для зниження ціни квадратного метра на ринку відсутні, тому в об'єктах з високим попитом з боку покупців вартість житла не зміниться.

Як зазначила аналітик NAI Ukraine Марія Гуревич, в першому кварталі і першій половині 2017 року Києві продовжилася позитивна тенденція 2016 року по збільшенню кількості введеного в експлуатацію житла. Так, в січні-березні-2017 столиці було введено в два рази більше житлових площ, ніж у січні-березні 2016, при цьому в Київській області зберігся темп попереднього року.

«Найбільшу кількість ЖК було введено в Печерському та Голосіївському районах Києва. Більшу частину з наведених об'єктів зайняло житло бізнес-класу... У першій половині 2017 року відкрито продажу в 20 нових ЖК, на вторинному ринку пропозиція також незначно збільшилася – на 5%», – прокоментувала М.Гуревіч.

За її словами, на ринку відсутні дані про просідання попиту на житло в Києві та області в першій половині 2017 року, динаміка продажів знаходиться на тому ж рівні, що і в 2016 році. Найбільший попит, як і раніше, припадає на житло економ-і комфорт-класу, а також на невеликі квартири, і такі об'єкти все ще займають основну частку в структурі продажів.

«У 2017 році ми очікуємо подальше зростання пропозиції, подальше зростання попиту, але можливо, попит не буде встигати за таким» бумом «пропозиції, в зв'язку з чим на ринку буде спостерігатися зростання конкуренції, і деяке просідання цін», – зазначає аналітик NAI Ukraine.

За даними Гуревич, на кінець першого півріччя 2017 року найбільш дорогими районами Києва для придбання житла залишаються Печерський і Шевченківський. Середні ціни для столичного житла економ-класу складають 630 дол./кв. м, комфорт-класу – 820 дол./кв. м, бізнес-класу – 1,1 тис. дол./кв. м і преміум-класу – 1,8 тис. дол./кв. м.

Раніше повідомлялося, що деякі столичні забудовники, які «прив'язувалися» до долара через зниження валютного курсу і попиту, змінили свою стратегію і замість продажу квадратних метрів стали пропонувати їх в оренду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%