Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Ринок алкоголю настільки перенасичений «лівим» спиртом, що працювати невигідно навіть фальсифікаторам - експерт

Вівторок, 01 серпня 2017 16:15

Ситуація на ринку алкогольної продукції в Україні сьогодні плачевна настільки, що невигідно стало працювати навіть нелегалам. Ніякої реальної боротьби із лівим спиртом та неоподаткованим товаром наразі в країні не відбувається. Про це у коментарі УНН розповів експерт Ростислав Чайківський.

"Я розмовляв зі знайомими, і вони розповідали про рейд, який був на минулому тижні (щодо боротьби із виробниками нелегального спирту - ред.): так от основних фальсифікаторів попередили заздалегідь про цей рейд. Зловили лише дрібних, які насправді, мало на що впливають для того, щоб можна було розказати про гарні цифри.

Сьогодні у нас все дійшло до абсурду. Навіть, фальсифікатори, які давно цим займаються не задоволені ситуацією на ринку через те, що ціни на лівий спирт впали до 30 грн за літр. Це вже невигідно стає, навіть, тим, хто цим давно займається. Ринок настільки залитий "лівим" спиртом, що всі кому не лінь його роблять і продають. Такої ситуації, яка є зараз, - ніхто давно не пам'ятає, щоб таке було", - сказав він.

За словами Р.Чайківського, ніякої боротьби із нелегальним ринком алкоголю в країні сьогодні не ведеться.

"Ситуація плачевна. І я вам так скажу, що точковими заходами, такими, як викриття окремих ділків, нічого не змінити. Це все одно не працює і така роботу коту під хвіст до того часу, поки немає якоїсь системи.

І тут питання не в тому, що український споживач себе не любить і економить на горілці. Проблема у відповідальності виробника. Адже приходячи у магазин чи ресторан ви не економите, натомість, споживаєте фальсифікат. І платите при цьому втричі вищу вартість. Проблема не в тому, що культури серед українців немає, адже нас не треба недооцінювати, а проблема у тому, що ви ризикуєте купити як алкогольний так і продуктовий фальсифікат, сплачуючи при цьому не малі гроші", - резюмував експерт.

Нагадаємо, у ВРУ зареєстрували законопроект, яким передбачено чергове підняття акцизів на алкоголь. У такий спосіб, переконані експерти, уряд прагне "залатати дірки" в бюджеті.

Разом з тим, збільшення ставки акцизу призведе до ще більшої тінізації алкогольного ринку в країні, який на разі оцінюється фахівцями на рівні 60-70%. 

Додамо, що за словами директора компанії Eastern Beverage Trading Ольги Івушкіної, ринок легального алкоголю переживає період стагнації вже шостий рік поспіль.

"Ринок легального алкоголю вже шостий рік поспіль переживає період стагнації — тобто, фактично, занепаду. І на цьому фоні спостерігаються абсолютно протилежні явища із ринком фальсифікату та тіньовими виробниками. Представники нелегального сегменту множаться, їх продажі ростуть, прибутки також. Держава ж, при цьому, - втрачає. І якщо говорити про наслідки (збитки - ред.), то їх орієнтовно можна оцінити у 10 млрд гривень на рік. Це ті кошти, які легальний виробник алкоголю, за умов виваженої, логічної продуманої податкової політики на алкогольному ринку, міг би принести в бюджет країни", - зауважила вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%