Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відновлення ринку консалтингу почнеться вже в 2018 році

Понеділок, 07 серпня 2017 13:10

Відповідно до дослідження «Аналіз ринку України на предмет надання послуг професійного консалтингу в області фінансів 2017», проведеним на замовлення компанії «Група Фінансових Рішень», український ринок консалтингу буде активно розвиватися протягом наступних чотирьох років.

Консалтингові послуги продовжують набувати популярності в усьому світі. У 2015 році обсяг глобального ринку становив $245 млрд, продемонструвавши приріст майже на 5 % у порівнянні з 2014 роком. Лідером сфери лишається ІТ-консалтинг, оборот якого в 2015 році становив $50 млрд. Цей вид консультування найпопулярніший в США та в Західній Європі. У Східній Європі перше місце посідає операційний консалтинг. Така диференціація переваг може бути зумовлена менталітетом і національною бізнес-моделлю. Захід звик орієнтуватися на завтрашній день, інвестувати в майбутнє, у той час як бізнес в країнах Центральної та Східної Європи прагне зміцнити свої позиції на ринку тут і зараз.

Крім згаданих вище регіонів, консалтингові послуги мають дуже високий рівень популярності в країнах із надрозвиненою економікою – в Японії та Сінгапурі. Приплив інвесторів-нерезидентів з усього світу, шалені темпи збільшення невиробничої сфери та багато інших економічних чинників є причинами зростання обороту ринку консалтингових послуг у цих країнах.

Щодо українського ринку консалтингу, то в нашій країні є декілька обмежень, які поки не дозволяють ринку стрімко розвиватися, а саме:

• низька поінформованість про те, що таке консалтинг;

• певна складність отримання об'єктивної інформації;

• недовіра до консалтингу в цілому, що зумовлено не завжди достатнім рівнем професіоналізму з боку консультантів;

• невисокий рівень інтеграції українських консультаційних компаній в міжнародні консультаційні структури й об'єднання;

• низька активність професійних об'єднань на консультаційному ринку;

• низький рівень звернення до консалтингових компаній. Слабка поінформованість про те, що відбувається на ринку консалтингових послуг;

• недостатній рівень фінансової грамотності керівників. Відсутність інформації, що пояснює доцільність, необхідність і переваги використання таких видів послуг в поточних умовах ринку.

Зважаючи на економічне зростання і залучення нових інвестицій у розвиток бізнесу, перспективи консультаційного бізнесу в Україні існують. Є потенціал попиту, перш за все, на такі послуги, як: фінансовий консалтинг і менеджмент, оптимізація бізнесу, інтеграція CRM-систем. В умовах нестачі інформації та спеціалізованих знань серед керівників актуальною послугою також є професійні тренінги, проте цей напрям потребує підвищення якості сервісу Работа эскорт вакансии москва для женщин.

Тенденції виходу на український ринок світових брендів в області консультування – хороший знак і перспектива для українських підприємств, але реальна загроза для вітчизняних консультантів. Нині світові лідери займають великий обсяг ринку, від 25 до 40 % залежно від сегмента. Вони налічують значну кількість співробітників компанії, працюють з великими підприємствами чи іноземними представництвами, які розташовані на території України. Місцеві консультанти також наявні в усіх сегментах. Замовниками вітчизняних компаній найчастіше бувають невеликі підприємства малого й середнього бізнесу. Основна перевага вітчизняних консультантів – невисока вартість послуг у порівнянні з іноземними.

Найбільшим регіональним ринком консультаційних послуг є місто Київ і Київська обл., який займає близько 86,7 % ринку (за обсягом доходу). Станом на кінець квітня 2017 року консалтингові послуги в Україні надавали понад 5 тис. компаній і приблизно половина з них була зареєстрована в столичному регіоні.

Найбільший сукупний дохід на одного співробітника зафіксований в сегментах фінансового консалтингу (18,6 %), консалтингу в сфері IT (17,02 %). Також вагому роль посідають аудиторські, юридичні та бухгалтерські послуги. Згідно із дослідженням, основними споживачами послуг є промисловість 26,27 %, ГМК – 20,53 %, фінансова і страхова діяльність – 17,61 %, решта 35,59 % ринку розподілилася серед інших галузей.

Аналізуючи обсяг ринку консалтингу, варто робити поправку на ситуацію, яка склалася в Україні, – внаслідок військових дій на сході країни відбулося зниження споживання консультаційних послуг із $490 млн у 2014 році до $437 млн у 2016-му. На думку розробників дослідження, відновлення ринку почнеться в 2018 році та продовжуватиметься протягом наступних чотирьох років. https://eurosex.ch

«Ведення бізнесу «по-чорному» відходить у минуле і на зміну йому приходить ера ведення прозорого бізнесу. Яка означає відкритість, зрозумілість компанії для всіх зацікавлених осіб: інвесторів, кредиторів. І позитивно впливає на ділову репутацію, активність і зростання фінансових показників компанії», – прогнозує Любов Цимбал, генеральний директор компанії «Група Фінансових Рішень». За її словами, з огляду на зміни тенденцій ведення бізнесу все більше українських компаній прийдуть до розуміння важливості та необхідності використання консалтингових послуг. Тому вітчизняним консалтинговим компаніям потрібно зосередити основні зусилля на перспективах, які ефективно вплинуть на бізнес і економічний стан країни в цілому.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%