Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Восени чергового зростання цін не уникнути: що подорожчає

Вівторок, 15 серпня 2017 15:55

Восени прогнозують зростання цін.

Літні ціни неприємно здивували українців. У червні окремі харчові продукти та послуги різко подорожчали. Зростання цін прогнозується і на початок осені, пише "Економічна правда".

Стрибок змусив НБУ визнати, що інфляція перевищила офіційні очікування. Регулятор запевнив, що в наступні місяці все буде добре: в липні-серпні трапиться дефляція, а потім зростання цін повернеться в прогнозований напрямок.

Поки очікування не виправдовуються. У липні інфляція не поступилася місцем зворотному тренду: зростання цін становило 0,2% у порівнянні з червневим показником 1,6%.

Зараз і в експертному середовищі, і в Нацбанку розраховують, що дефляція трапиться в серпні. Шанси є, однак ситуацію це не рятує: восени інфляція знову прискориться, і чергового зростання цін не уникнути.

Восени все продовжить дорожчати. По-перше, осінь - це традиційна пора курсових коливань. Падіння гривні стимулює інфляцію. Експерти кажуть, що на початку осені "фактор курсу" буде незначним.

"З урахуванням тотального ослаблення долара на міжнародному ринку гривня має хороші шанси торгуватися в діапазоні 26-27 грн за долар до кінця 2017 року і, можливо, далі. Тому вплив обмінного курсу на споживчу інфляцію буде менш значним, ніж раніше", - говорить керівник аналітичного підрозділу ICU Олександр Вальчишен.

Однак ближче до кінця 2017 року вплив курсу може посилитися. Так сталося в 2016 році. На грудень припав пік витрат державного та місцевих бюджетів. Разом з щомісячним відшкодуванням ПДВ рекордні трансакції за видатками підштовхнули гривню до девальвації.

"Ситуація цілком може повторитися в 2017 році. Тим більше, що на кінець червня на гривневих рахунках центрального та місцевих бюджетів накопичилася рекордна, за нашими оцінками, сума - 67 млрд грн. Вона в два рази перевищує залишки в червні 2016 року", - зазначає Белан.

По-друге, свій внесок в зростання цін може зробити один з елементів пенсійної реформи - осучаснення пенсій, тобто вирівнювання виплат відповідно до середнього зростання зарплати.

Ланцюжок наслідків економічно логічна: пенсіонери почнуть більше отримувати, а значить - більше витрачати, стимулюючи попит. Підвищений попит призведе до зростання цін.

"Якщо парламент проголосує за осучаснення пенсій, це дасть додаткове прискорення інфляції. Однак цей ефект становитиме не більш як 0,5 процентного пункту додаткового зростання цін", - сказав керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Схожий ефект можна було спостерігати в результаті підвищення мінімальної зарплати до 3 200. Зміна одного з ключових соцстандартів майже відразу ж прискорила зростання цін на харчові продукти та окремі види послуг, в тому числі на проїзд в громадському транспорті.

Ще один стимул зростання цін - із серії "може бути, а може, і ні".

Йдеться про можливий перегляд ціни на газ з 1 жовтня, що потягне за собою підвищення тарифів на тепло і гаряче водопостачання.

Згідно із законодавством і домовленостями України з МВФ, ціна на газ для українських споживачів "прив'язана" до котирувань імпортного ресурсу.

За розрахунками "Нафтогазу", ціна для споживачів з жовтня має збільшитися на 19%, проте уряд всупереч позиції МВФ хоче цього уникнути. Рішення поки не прийнято.

Сьогодні газ і опалення займають 3,6% у споживчому кошику.

"Якщо буде затверджено підвищення цін на газ на 19%, це може додати ще близько 0,5 процентного пункту до інфляції. З іншого боку, таке підвищення може уповільнити зростання цін на газ для промислових споживачів, значить, зростання газової складової в товарах в майбутньому може бути менше, що трохи сповільнить інфляцію в зимові місяці", - говорить аналітик.

По-третє, подорожчає алкоголь. На початку серпня Кабмін підвищив мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на міцний алкоголь і вина. Останній раз ці ціни встановлювалися в листопаді 2016 року. Причини перегляду - підвищення акцизів з 1 березня і більш висока, ніж очікувалося, інфляція.

Перегляд оптово-відпускних і роздрібних цін спричинить подорожчання алкогольних напоїв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%