Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українські енергетики отримають рекордні прибутки на нові тарифи на світло - експерт

Субота, 19 серпня 2017 22:24

Підприємства ДТЕК зможуть істотно збільшити свої доходи завдяки рішенням влади про перехід на формулу Роттердам+, запевнив експерт-аналітик АТ «Фінам» Олексій Калачов, інформує Finance.ua.

«Перехід на формулу Роттердам+, що зрівняла вартість вугілля для енергетиків з європейським ринком (плюс вартість доставки), забезпечив високу маржинальність українським вуглевидобувним компаніям за рахунок низької собівартості видобутку і транспортування вугілля», — зазначив він.

Рішення щодо нової формули поки що не позначилися на котируваннях єврооблігацій ДТЕК: ті будуть змінюватися після публікації фінансової звітності підприємств. Не позначилися на них і вчорашні новини по збільшенню впливу Ріната Ахметова на українському енергетичному ринку.

«Останні новини про придбання 25% акцій ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» 16 серпня ПАТ«Київенерго» і ПАТ «ДТЕК Західенерго» 18 серпня практично не позначилися на котируваннях євробондів ДТЕК. Холдинг і без того контролював понад 70% акцій цих компаній, викуп решти частки держави і доведення контролю до 100% мало що змінює у структурі і фінансових потоках вугільно-енергетичного холдингу», — пояснив ситуацію Калачов.

Водночас очікується, що енергетики дуже скоро зможуть наростити свої заробітки на Роттердам+.

«Енергокомпанії пропорційно підняли тарифи за рік в середньому в півтора разу до рівня 1,88 грн за кВТ*год, що забезпечує рентабельність. За деякими оцінками, завдяки зростанню тарифів, енергокомпанії могли отримати додатково до 15 млрд грн виручки, але левова частка цієї суми все ж дісталася вугільникам», — розповів Калачов.

Хоча ще до кінця неясно, як довго енергетики зможуть отримувати шалені заробітки. Національне антикорупційне бюро нещодавно відкрило справу щодо Нацкомісії держрегулювання енергетики і вже перевіряє менеджерів НКРЕ на предмет корупційної змови з енергетиками.

«Схема Роттердам+ — це корупційна схема, придумана в незаконний спосіб нелегітимним, неконституційним органом з незаконно призначеними членами комісії на чолі з паном Вовком», — заявляв журналістам колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Автором формули розрахунку вартості електроенергії Роттердам+ вважається голова НКРЕДмитро Вовк. Коли він її запускав, його ключовим аргументом було те, що Україна має зменшити залежність від вугільних шахт окупованих територій і шукати нові джерела сировини. За основу формули була взята вартість вугілля в порту м. Роттердам, а до неї були додані транспортні витрати (доставка за 6,5 тисяч кілометрів морем, портові та залізничні перевантаження). Через отриманий змінний тариф населенню різко підняли ціни на електроенергію.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%