Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Яку квартплату платитимуть кияни після підвищення

Понеділок, 21 серпня 2017 18:25

У Києві найвищі в Україні середні пенсії і зарплати, тому “знижку” тут оформили всього 20% домогосподарств, пише Finance.ua.

Вартість квартплати залежить від площі квартири. Наприклад, власникам квартири в 30 квадратів в Києві до підвищення доводилося платити в середньому 94,2 гривні, а після підвищення – 174 гривні до 20-го числа і 192 гривні – після. Власники квартири в 70 квадратів до підвищення квартплати платили 220 гривень, а після підвищення заплатять вже близько 400 гривень (або 448 гривень, якщо заплатити після 20-го числа).

Зазначимо, субсидія покриває, в тому числі, витрати на обслуговування будинку та прибудинкової території. Правда, в столиці найвищі в Україні середні пенсії і зарплати, тому “знижку” тут оформили всього 20% домогосподарств. Решта 80% киян сплачують за комуналку повну ціну.

Єдиний спосіб платити за квартплату менше – створити ОСББ і вибирати ту керуючу компанію, яка пропонує вигідніші ціни. Правда, як каже Юлія Грамотна, у приватних ЖЕКів тарифи навіть вищі від комунальних – більше восьми гривень за квадратний метр. Крім того, згідно з чинним законом мешканці багатоповерхівки зможуть об’єднатися і управляти своїм будинком – найняти двірника, слюсаря, укласти договір на вивезення сміття і збирати гроші на капітальні та аварійні ремонти.

Будинок може прийняти рішення, що послуги двірника вони оплачувати не будуть. Тоді з тарифу цю складову виключать, правда, утримувати будинок і територію навколо нього все одно доведеться. Мешканці будуть змушені або ж прибирати самостійно, або найняти двірника за власний кошт. “В ОСББ існують внески, які узгоджуються на загальних зборах, після надання Правлінням ОСББ на обговорення власників кошторису витрат. Тобто власники квартир і нежитлових приміщень в будинку самі вибирають, за що і скільки вони готові платити.

Державні органи не мають права втручатися в діяльність ОСББ”, – пояснила начальник управління розвитку ЖКГ департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Віра Радченко.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%