Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АМКУ хоче змінити методику розрахунку ціни на газ

Середа, 13 вересня 2017 14:50

Антимонопольний комітет України (АМКУ) запропонував Кабінету міністрів змінити методику розрахунку ціни на газ з прив'язкою до його вартості на хабі NCG в Німеччині, який є частиною реформи газового ринку в Україні.

Про це повідомили в прес-службі АМКУ, пише Новое Время.

Відомство пропонує розглянути можливість впровадження методики визначення ціни газу на внутрішньому ринку на рівні середнього значення його вартості у газодобувних підприємств України без додаткових транспортних витрат, тарифу на вхід в газотранспортну систему (ГТС) на обсяги газу, видобутого в Україні, а не рівні імпортного паритету.

У ході моніторингу ринків природного газу Антимонопольним комітетом встановлено, що НАК «Нафтогаз України» розпочав надсилання теплопостачальним підприємствам проектів договорів на постачання природного газу для виробництва теплової енергії на наступний опалювальний сезон без офіційно оприлюдненої Кабінетом Міністрів України ціни. При цьому НАК «Нафтогаз України» застосував ціну, визначену станом на 1 квітня 2017, фіксуючи одночасно в усіх договорах зобов’язання для тепловиробників прийняти нову ціну, як обов’язкову, у разі визначення Урядом іншої ціни.

На думку Комітету, такий підхід зі сторони НАК «Нафтогаз України», зважаючи на наявність у нього ознак монопольного становища, за певних умов може призводити до ущемлення інтересів теплопостачальних підприємств та містити ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції, а саме, створювати передумови для формування монопольно високих цін як на природний газ, так і на теплову енергію, що в кінцевому випадку відобразиться на збільшенні тарифів на послуги з опалення та постачання гарячої води для кінцевих споживачів.

У зв’язку з цим 11 вересня 2017 року Антимонопольний Комітет України звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з наступними пропозиціями:

1) Доручити Міністерству енергетики та вугільної промисловості України якнайшвидше оприлюднити інформацію про ціну природного газу на власному офіційному веб-сайті відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 № 187;

2) Розглянути можливість внесення змін до чинних нормативно-правових актів, щодо надання виробникам теплової енергії права вільно обирати постачальників природного газу (вітчизняних виробників та імпортерів) шляхом укладення з ними прямих договорів, як альтернативу НАК «Нафтогаз України»;

3) Розглянути можливість перегляду поточної методики розрахунку ціни на природний газ, яку наразі використовує НАК «Нафтогаз України», а саме, визначення ціни природного газу на рівні середнього значення його вартості у газовидобувних підприємств України без додаткових транспортних витрат до західного кордону України та тарифу на вхід у газотранспортну систему України на обсяги газу, видобутого в Україні, а не рівні імпортного паритету.

Нагадаємо, компания Нафтогаз України і російський монополіст Газпром не досягнули потрібного прогресу за формулою ціни на газ. Остаточне рішення по формулі ціни на газ винесе Стокгольмський арбітраж.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%