Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Англія може стягнути з України $144 мільйони на користь Росії

Середа, 13 вересня 2017 16:55

Високий суд Англії та Уельсу (High Court of Justice of England and Wales) визнав можливим виконання на території Великобританії рішення міжнародного арбітражу з виплати Україною $144 на користь російської Татнафти.

Про це повідомляється в проспекті євробондів України, передає Новое Время з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

Україна отримала інформацію про таке рішення Високого суду Англії 25 липня 2017 року, на його оскарження відведено 22 дні.

Татнафта почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо Укртатнафти.

Укртатнафта створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій Укртатнафти належало структурам, близьким до Татнафти, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо Татнафти. Однак в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи Приват українських олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь Татнафти і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не володів компетенцією для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості. Апеляційний суд Парижа в кінці 2016 року залишила в силі два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити Татнафті $112 млн, а також відсотки.

У квітні 2017 року російська Татнафта подала до судів Москви і Лондона позови проти України на $144 млн.

27 липня московський суд відмовився прийняти заяву Татнафти про приведення у виконання рішення іноземного суду про стягнення з України про виплату компенсації в рамках справи Укртатнафти.

У серпні Арбітражний суд Московського округу скасував рішення Арбітражного суду Москви про припинення провадження про стягнення з Міністерства юстиції України $144 млн компенсації в рахунок втрати компанією Татнафта частки в Укртатнафті.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%