Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Україні злетіли ціни на сливи

Понеділок, 16 жовтня 2017 18:35

Ціни на сливу в Україні за останні кілька тижнів значно зросли.

З середини вересня продукція в українських господарствах подорожчала мінімум в 1,5 рази і тенденція до подальшого зростання ціни посилилася в останні дні, повідомляє «Інфо-Шувар», передає «Сегодня».

В українських господарствах вже не вистачає сливи експортної якості, тому ціни на сорт «Стенлей» зросли до 14-15 грн / кг, а сорт «Президент» пропонується по 17-19 грн / кг. На місцевих оптових ринках зливу пропонується в досить широкому діапазоні цін. Так, сливу можна купити в середньому по 12-16 грн / кг, в південних областях України - 9-11 грн / кг.

«Зростанню ціни на сливу сприяє сукупність двох чинників - сезонне скорочення пропозиції на тлі підвищеного експортного попиту. Сьогодні українська зливу досить успішно експортується в країни ЄС і Білорусь, в цих країнах продукція також дорожчає і це зміцнює тенденцію до зростання ціни в Україні», - коментує ситуацію експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За даними експерта, в цьому сезоні Україна зробила прорив в міжнародній торгівлі сливою. Уже в серпні, в країни ЄС було продано майже 700 тонн української сливи і цей обсяг можна вважати абсолютним рекордом за всі роки незалежності. Молдова залишається головним конкурентом України в країнах Прибалтики і Польщі.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомляв, що зростання цін на продукти в Україні пов'язане зі збільшенням обсягу експорту, але цінова ситуація покращиться вже в 2018 році.

Як повідомлялося, в Україні прискорилася інфляція - до 16,4% в річному вимірі. У Національному банку України (НБУ) при цьому пояснили, що інфляція перевищила прогнози в основному через різке зростання цін на продукти.

При цьому в НБУ не заперечують, що нинішнє подорожчання товарів і послуг в Україні може привести до перегляду прогнозів на кінець року. Зараз Нацбанк очікує, що за результатами 2017 року інфляція складе 8% плюс-мінус 2 п.п., тобто максимум 10%,

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%