Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Голова Ради НБУ пропонує відновити держрегулювання цін

Вівторок, 14 листопада 2017 16:50

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що рішення уряду про скасування державного регулювання цін на харчові продукти було передчасним і стало одним із чинників зростання інфляції.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, пише ЕП.

"Вважаю доцільним відновлення роботи Державної цінової адміністрації, яка на етапі переходу економіки України від рецесії до зростання здійснювала б контроль за ціноутворенням, на яке наразі ринок має дуже односторонній специфічний вплив, і за зростанням споживчих цін", - написав він.

Голова додав, що в Україні в структурі споживчого кошика питома вага витрат на харчові продукти є високою, тому скасування регулювання цін на продовольство зробило значний внесок в інфляцію.

"Для зниження інфляції необхідна координація діяльності НБУ, Кабміну й Антимонопольного комітету. Але АМКУ не досяг успіху в демонополізації ринків", - констатує голова Данилишин.

Він зазначив, що на середину 2016 року 42% ринків у країні були монополізовані, а 11% працювали в умовах адміністративної або природної монополії, крім того, монополії та олігополії склалися в ПЕК (65%), сфері транспорту та зв'язку (82%).

"Монополісти зловживають своїм становищем, застосовують інструменти, що дозволяють максимізувати прибуток шляхом завищення цін і тарифів. Це відбивається на інфляції", - зазначив він.

За його словами, потрібно проводити політику, спрямовану на збільшення конкуренції, реформування житлово-комунальної сфери з метою запобігання зростанню тарифів, що не обумовлені підвищенням якості послуг, структурну перебудову економіки з метою зниження її залежності від зовнішніх ринків.

 

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%