Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Депутат підрахував, що заборгованість із зарплат становить понад 2 млрд гривень

П'ятниця, 24 листопада 2017 12:15

Заборгованість по зарплатах в Україні становить понад 2 млрд гривень. Про це заявив народний депутат від Опозиційного блоку Микола Скорик, коментуючи дані Держкомстату, повідомляє прес-служба партії ОБ, пишуть Українські Новини.

"У вересні 2017 року зростання заборгованості з виплати заробітної плати істотно прискорилося. Всього за місяць сума зросла ще на 5,6% або на 131,9 млн грн і станом на 1 жовтня борги по зарплаті склали 2 млрд 467 млн ​​800 тис.грн. Понад 80% приросту заборгованості забезпечено збільшенням невиплат на економічно активних (працюючих) підприємствах", - зазначив Микола Скорик.

За його словами, уряд придумує все нові пояснення, намагаючись зняти з себе відповідальність за зростання заборгованості. "Декілька місяців тому, уряд пояснював проблему боргів по заробітній платі проблемами підприємств у зоні АТО і на непідконтрольних територіях. Потім у Кабміні стали говорити про те, що підприємства не платять зарплату в очікуванні прийняття законопроекту №6489, яким пропонується скасувати штрафи за порушення законодавства про працю. Тепер влада знову пов'язує зростання заборгованості з наслідками зимової блокади східного регіону", - сказав Микола Скорик.

Однак, як підкреслив опозиційний політик, подібні пояснення не витримують жодної критики.

"Дійсно, згідно з даними Держстату, підприємства Донецької та Луганської областей накопичили 508,6 млн грн і 531,8 млн грн відповідно заборгованості по зарплатах, що становить 42,2% всієї заборгованості в економіці. Однак уряд лукавить, повідомляючи про те, що ці суми невиплачених зарплат виникли на підприємствах в зоні АТО і непідконтрольних територіях, і таким чином намагається зняти з себе відповідальність. Держстат, надаючи інформацію про заборгованість по заробітній платі, повідомляє суму заборгованості «усіх регіонів України, крім тимчасово окупованої АР Крим та м.Севастополь, а також частини зони проведення антитерористичної операції", - зазначив народний депутат.

Він, підкреслив, що крім Донецької та Луганської областей, проблема заборгованості залишається особливо гострою у Харківській області (244,3 млн грн), Дніпропетровській (181,3 млн грн), Київській (127,1 млн грн), Сумській області (120 млн грн).

"Спочатку 2017 року станом на 1 жовтня заборгованість по зарплатах збільшилася у 21 регіоні. Абсолютним лідером за темпами зростання за 9 місяців стала Рівненська область, де заборгованість по зарплатах збільшилася з початку року на +1027,9%. Більш ніж на 100% - у Волинській (+521,6%), Івано-Франківській (+337,5%), Черкаській (+264,3%) і Хмельницькій (+192,9%) областях", - навів дані Держстату Микола Скорик.

Зростання невиплати зарплати зафіксовано у 21 з 25 регіонів, що говорить про системність цього явища. «Лідером економіки за обсягами невиплат залишається промисловість, де сконцентровано 77% заборгованості по заробітним платам (1,9 млрд грн з 2,47 млрд грн). Темпи зростання заборгованості та їхні обсяги по галузях говорять про наростаючі хронічні проблеми у вуглевидобувній, машинобудівних галузях і ЖКГ, гострі проблеми у хімічній промисловості та паливно-енергетичному комплексі", - зазначив опозиційний політик.

"Наростаючі борги по зарплаті збільшують проблему з низьким рівнем життя українських громадян, які за три останні роки пережили падіння реального доходу внаслідок інфляції, девальвації, зростання безробіття. І якщо не вирішувати питання миру, не почати відроджувати економіку, розвивати промисловість і створювати нові робочі місця, то Україна опиниться в такій кризі, з якої, щоб вийти знадобляться десятки років. Люди хочуть жити по-людськи сьогодні, кожен день, тому вихід для нинішній владі один - або надати реальну програму з розвитку країни, або йти на дострокові вибори", - підкреслив Микола Скорик.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%