Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

НБУ наводить порядок на ринку депозитів

П'ятниця, 12 січня 2018 17:39

В рамках низки ініціатив в частині регулювання вітчизняного фінансового сектора, Національний банк України продовжує роботу з банками у напрямку контролю ставок по депозитах для фізичних осіб.

Інформацію про наявність рекомендації дотримуватися середньоринкового рівня ставок підтвердили відразу кілька гравців ринку, передають Українські Новини.

Зокрема, по групі банків з іноземним капіталом середніми ставками у січні 2018 року вважаються – близько 13,7% і 3,8% річних у національній та іноземній валютах, відповідно. Наприклад, Кредобанк пропонує 13,5%, Піреус - 12,75%, Прокредит - 14%. Нагадаємо, що останні зміни у поділі банків на групи були затверджені рішенням Комітету НБУ № 444 від 29 листопада 2017 року.

При цьому банкіри акцентували увагу на тому, що подібна ініціатива була очікуваною та позитивно оцінюється банками. Як прокоментували дану інформацію у Forward Bank, подібні вимоги можуть загострювати конкуренцію на ринку за клієнта, через те, що банкам необхідно буде ще більш активно працювати над поліпшенням якості обслуговування клієнтів та ефективності бізнес-процесів.

"У 2017 році Forward Bank успішно пройшов перевірку Національним банком України. У січні ми розробили план робіт на 2018 рік, вже з урахуванням рекомендацій НБУ, включаючи вимогу щодо корекції політики ставок по депозитах для фізичних осіб згідно з ринком. Раніше наша бізнес-модель була побудована на ставці, що дещо перевищує середню щодо наших конкурентів по групі (банки з іноземним капіталом), через те, що на ринку існував великий розрив за ставками. Але ми вже внесли зміни до бізнес-плану на 2018 рік та поступово будемо виводити прибутковість по внесках до середнього показника", - заявив голова правління Forward Bank Андрій Кисельов.

Раніше, виконувач обов'язки голови Нацбанку Дмитро Сологоб заявляв про те, що зниження ставок по депозитах призведе до здешевлення кредитів.

Публічне акціонерне товариство "Банк Форвард" виконує всі показники ліквідності, необхідні НБУ. Так, на 9 січня поточного року коефіцієнт миттєвої ліквідності (H4) склав 216,3%, при нормативному значенні - не менше 30%; коефіцієнт короткострокової ліквідності (Н6) склав 105,3%, при нормативному значенні - не менше 60%; коефіцієнт поточної ліквідності (H5) склав 177,6%, при нормі не менше 40%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%