Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Укрзалізниця» підписала перший договір на постачання ДП із застосуванням формульного ціноутворення

Вівторок, 13 лютого 2018 13:15

Перший договір на постачання дизельного палива із застосуванням формульного ціноутворення "Укрзалізниця" підписала ввечері 12 лютого 2018 року.

Як передав кореспондент "Інтерфакс-Україна", договір підписали голова філії компанії "Центр забезпечення виробництва" (ЦЗВ) Віталій Цвигун, заступник голови компанії "Анвітрейд" Світлана Ященко у присутності керівника "Укрзалізниці" Євгена Кравцова та заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова.

"Ця важлива подія не лише у сфері закупівель, а й для такої великої компанії, як "Укрзалізниця". Думаю, це стане новим стандартом роботи на ринку", - сказав М.Нефьодов.

Є.Кравцов, у свою чергу, додав, що завдяки цій першій закупівлі за формульною ціною лише з моменту котирування і до сьогодні компанія заощадила 70 млн грн, оскільки первинна ціна була вищою. "Спільно з МЕРТ і Кабміном нам, нарешті, вдалося зробити, те, чого ми не могли зробити протягом трьох років. Ми повністю переходитимемо на формульне ціноутворення в закупівлях палива", - констатував він, нагадавши, що за рік "Укрзалізниця" закуповує палива більш ніж на 7 млрд грн, і це - найбільша стаття витрат.

У свою чергу голова філії ЦЗВ Віталій Цвигун додав, що з компанією укладено два контракти на постачання 20 тис. тонн дизеля кожен. На момент перемоги - 30 січня - сума за першим контрактом становила 28,84 тис грн за тонну, за другим - 28,65 тис грн за тонну.

Як нагадав Є.Кравцов, "раніше ціна йшла вгору, а умови за контрактом були фіксовані, і майже завжди ми мали непостачання від постачальників, оскільки їм це було у збиток і з'явилося поле для зловживань із підвищенням вартості на 10% один або кілька разів". За його словами, фіксувалися випадки, коли паливо просто не постачали. Складно було підрахувати збитки, яких зазнавала компанія, оцінити ризики, які могли б бути від скорочення вантажних операцій. Відтепер "Укрзалізниця" має справедливу ситуацію, за якої, відповідно до індексів, дизпальне стало біржовим товаром, на нього є об'єктивна вартість.

"Враховуючи коливання вартості на ринку, за такою актуальною ціною на кожен день, коли дається рознарядка, контрагент нам постачає ресурс", - уточнив Є.Кравцов.

На його думку, ризик непостачання палива може бути лише в разі банкрутства компанії або за глобальної кризи на ринку.

"Для ринку загалом, упевнений, це буде прецедентний момент, коли ми зможемо підійти до стабільного функціонування. Для нас важливо отримувати дизель без затримок і за ринковою ціною. Формула дає можливість це реалізувати", - резюмував керівник "Укрзалізниці".

Як повідомлялося, за підсумками аукціону 30 січня "Укрзалізниця" відібрала компанію "Анвітрейд" для укладення договору на постачання 20 тис. тонн палива за ціною 28,84 тис грн за тонну і 20 тис тонн по 28,65 тис грн.

"Показово, що очікувана вартість "дизеля" за цими тендерами була 29,64 тис грн за тонну, а фінальна ціна тендерів майже на 1 тис. грн менше. Переконаний, "Укрзалізниця" рухається в правильному напрямку, керуючись насамперед власними економічними інтересами", - прокоментував тоді Є.Кравцов.

При цьому "Укрзалізниця" нагадувала про плани перейти на формульне ціноутворення під час закупівлі пального. Ціна залежатиме від коливання котирувань Platts та курсу валюти (фактично все паливо на ринку імпортного походження), ціна за контрактом може збільшуватися або зменшуватися - за формулою із застосуванням індексу зміни показників Platt's.

ТОВ "Анвітрейд" - торговельне підприємство, що здійснює імпорт нафтопродуктів, які надходять в Україну трубопровідним транспортом. Щомісячний оборот компанії становить близько 80 тис. тонн дизельного палива.

Компанія входить до Wexler Group - постачальника світлих нафтопродуктів, що об'єднує десять підприємств, які розташовані і на території України, і за її межами.

Згідно з Держреєстром юридичних осіб та осіб-підприємців, засновником "Анвітрейд" є польська "Векслер Глобал Трейдінг СП. З О.О.", кінцевим бенефіціаром якої, як і головою "Анвітрейду", є громадянин Польщі Петро Белз.

 

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%