Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вища експертна рада при Раді НБУ рекомендував Раді підтримати законопроект «Про валюту»

Четвер, 12 квітня 2018 17:26

Вища експертна рада при Раді Національного банку України (НБУ) на засіданні в четвер рекомендував Верховній Раді підтримати законопроект "Про валюту", пише Інтерфакс-Україна

"За результатами розгляду Вищий експертна рада закликала Верховну Раду України прийняти проект Закону" Про валюті "(№8152), розроблений Національним банком України і внесений президентом України як першочерговий для розгляду", - йдеться в повідомленні.

У засіданні Вищого експертної ради брали участь члени Ради НБУ, в тому числі глава Ради НБУ Богдан Данилишин, представники НБУ, раніше очолювали НБУ Віктор Ющенко і Володимир Стельмах, керівники банківських асоціацій, представники центральних органів виконавчої влади, представники наукових, експертних та ділових кіл.

Як повідомлялося, цей проект закону був внесений до Верховної Ради 19 березня і визначено президентом України Петром Порошенко як невідкладний.

НБУ 10 серпня 2017 року оприлюднив на веб-сайті для громадського обговорення проект закону "Про валюті", який покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

Раніше, 1 грудня 2016 року, НБУ оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також "дорожню карту" по її введення. Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено". При цьому режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, отже, він не вимагає валютного контролю. Контроль за дотриманням валютного законодавства буде покладено на валютний нагляд.

В даний час основним нормативно-правовим актом, що регулює валютний ринок, є декрет Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 1993 року.

Альтернативний законопроект "Про валюті" (№8152-1) зареєстрований у Верховній Раді 3 квітня.

Реєстрація альтернативного законопроекту відкладає винесення законопроекту №8152 "Про валюті" на розгляд парламенту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%