Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Лещенко: До закупівлі БМП залучили фірму-прокладку «PetraLink»

Понеділок, 16 квітня 2018 15:35

Депутат із фракції БПП Сергій Лещенко заявляє, що Україна закуповує вживані бойові машини піхоти в Європі через посередника, зареєстрованого на Кіпрі.

Про це він розповів у програмі "Чесна політика" на 24 каналі, пише УП.

Депутат припускає, що до цього причетний президент Петро Порошенко.

За словами Лещенка, Порошенко хоче об'єднати наступні вибори президента з проведенням референдуму щодо вступу до Євросоюзу та НАТО. При цьому АП вже 2 роки блокує реформу Служби безпеки України, аби не йти назустріч вимогам НАТО в частині підзвітності СБУ суспільству і зняття повноважень щодо розслідування бізнес-конфліктів.

 Депутат додає, що оборонний бюджет на рік – 80 млрд, але торги відбуваються таємно, а зловживання сягають сотень мільйонів доларів, які виводяться на рахунки корупціонерів за потурання чи співучасті Петра Порошенка. 

"Оборонна корупція працює в інтересах двох "гаманців" – вождів БПП і "Народного фронту", а кураторами оборонних замовлень є Олег Гладковський і Сергій Пашинський", – каже Лещенко.

За його словами, державний завод "Імпульс" (Шостка), який курує Гладковський, рік тому продав київському офшору "PH Strategic Business Limited" 109 пакетів детонаторів за заниженою ціною – 95 тисяч євро за всю партію. А сербська компанія "Слободан" придбала цю продукцію в офшору за 700 тисяч євро.

 
 
Скрін-шот

Сума пройшла через латвійський банк ABLV, який американський Мінфін у лютому звинуватив у відмиванні грошей, зазначив Лещенко.

"Ще одна фірма-прокладка працює на закупках у Європі вживаних бойових машин піхоти БМП-1. Для потреб армії закуповують 30 одиниць техніки на суму 5 мільйонів доларів. Постачальник – "Petralink Limited", зареєстрована на Кіпрі", – заявив він.

За тією ж адресою в Ларнаці зареєстрована компанія "Smart Companies", яка, за словами Лещенка, "спеціалізується на створенні компаній просто під продаж".

 
 
 

"Ця фірма заснована чехами – і бойові машини теж ідуть з Чехії. Імпортер – державна компанія "Спецтехноексперт". А що заважає українській державній компанії за наші з вами гроші купувати цю техніку напряму, а не через посередника на Кіпрі? Відповідь очевидна: бажання нагріти руки на військових замовленнях", – сказав нардеп.

"До слова, вже 2 роки відділ зовнішніх контрактів цього державного підприємства "Спецтехноекспорт" очолює син депутата Пашинського", – заявив Лещенко.

А "ПетраЛінк", на думку нардепа, названо на честь Порошенка.

За даними з відкритих джерел, Petralink Limited було створено в липні 2015 року, її директорами значаться Володимир Петенко й Андреас Арістейду (Ανδρεασ Αριστειδου).

 
 

Головне

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%