Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На чому податківці ловлять торговців при перевірках касової дисципліни

Середа, 25 квітня 2018 09:12

Касова дисципліна - улюблене поле для перевірок українських податківців. Їм тільки дай докласти бізнес по всій строгості закону про РРО: використання кас у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. По-перше, тому, що сфера його застосування постійно розширюється. А по-друге, постійні зміни законодавства в цій сфері та можливість застосування великих штрафів дозволяють фіскалам гарантовано виконувати план надходжень, пише UBR.

У 2018 році з'явився новий реєстр касових апаратів, помінялися форми касових документів та правила оприбуткування готівки.

Як зазначила податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу Олександра Томашевська, в останні роки в Україні склалася практика так званих «результативних» фактичних перевірок. Що робить перевірку касової дисципліни рівнозначною застосуванню штрафу.

Що перевіряють

За словами юристів, в минулому році планові інспекції, що стосуються середнього і великого бізнесу, торкнулися сферу рітейлу, харчової промисловості та аграрно-промислового комплексу.

Що стосується фактичних, а не документальних перевірок, то фіскали як і раніше орієнтовані на виявлення найбільш "грошових" з точки зору наповнення бюджету порушень. Таких як не оприбуткування готівки, проведення розрахункових операцій з використанням РРО на неповну вартість товару або послуги, а також невідповідність готівки в касі сумі денних звітів.

Як повідомили UBR.ua в ДФС, у 2017 році на не оприбуткування готівки в книзі обліку розрахункових операцій (КОРО) або неправильне оформлення касових документів припадає понад 8,6 тис. Випадків або 62% від загальної кількості перевірок. Ще 15% (2,1 тис. Випадків) - це непроведення розрахунків через РРО. Трохи менше порушень (13%) припадає на продаж товарів, які не показані в обліку товарних запасів за місцем продажу.

За словами адвоката АК «Прайм» К.A.C. Group Тетяни Кузьмич, з найбільш поширених порушень, виявлених в ході позапланових податкових перевірок можна виділити:

- нереальні операції з придбання товарів або послуг, які не відбувались (не надавалися) в обсягах, які вказані в первинних документах, в тому числі з-за неможливості їх реального постачання, через те, що у постачальника немає ресурсів, необхідних для виробництва, зберігання і транспортування таких товарів;

- порушення списання витрат, що виникають у великих холдингах або об'єднаннях підприємств;

- відсутність первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Активно нав'язуючи бізнесу каси, держава має на меті - контролювати всі грошові розрахунки в країні. Готівкові та безготівкові. І найкраще владі вдається контролювати великих торговців.

«У великій торговельній мережі покупцеві видадуть фіскальний чек на повну суму покупки, на відміну від покупок в невеликому магазині (кіоску) приватного підприємця, який зацікавлений цей чек РРО не пробивати», - зазначив UBR.ua партнер юридичного об'єднання ID Legal Group Олег Добровольський.

Власне, на цьому дрібних торговців найчастіше і ловлять - на відсутності чеків і невідповідності в касі. Це триває десятиліттями. Втім, глобальна законослухняність великих продавців не сильно їх виручає: якщо їх не ловлять на проблемах з чеками, то ловлять на іншому. Чим більше продажів - тим більше помилок і прорахунків у касирів, хоча їх не так просто знайти як у випадку з перукарні або невеликим кафе.

«Зараз фінансова відповідальність за порушення, в тому числі касової дисципліни, це відповідальність без вини. Платник податків заплатить штраф незалежно від того, винен він в порушенні, або це сталося через неможливість дотримати норми закону, або платник не усвідомлював факту свого порушення », - впевнена Тетяна Кузьмич.

Наприклад, якщо не дотримані формальні ознаки складання звітності та первинних документів. Багато питань роботи з касою і касовими апаратами настільки формалізовані, що призводять до гарантованого порушення законодавства.

Наприклад, якщо в документі не вистачає якоїсь підпису або він оформлений на старому бланку, то буде вважатися що його немає. І буде застосована п'ятиразова санкція за межі не оприбуткування готівки. Цьому сприяють і останні зміни в законодавстві.

Нове в касових операціях

Якщо закон про РРО регулює відносини між продавцем і покупцем в роздрібній торгівлі та сфері послуг (за готівку), то всі інші питання (видача зарплати, інкасація, оприбуткування готівки й т.п.) визначаються постановами Національного банку.

З 5 січня 2018 року діє постанова НБУ №148, яке лише незначно змінило форму касової звітності (розширили назву реквізитів). Але навіть ці невеликі зміни вимагають, щоб всі касові документи (прибутковий і видатковий касові ордери, касова книга та ін.) З початку року заповнювалися за новими формами. Інакше - штрафи.

Мало того, як пояснила Олександра Томашевська, тепер кожне підприємство, яке працює з готівкою, зобов'язана прописати порядок оприбуткування таких коштів в касі (режим роботи каси, правила приймання готівки й т.п.). І окремо розробити, затвердивши внутрішнім документом підприємства, такі ж порядки для відокремлених підрозділів. У тому числі в інших містах.

Точно так же в компанії треба розробити та затвердити порядок розрахунку ліміту каси. Що раніше було прописано в самій постанові НБУ. Тобто, підприємство отримує більше свободи у визначенні таких правил при збереженні колишніх принципів розрахунку.

Ще, за словами юристів, можна не використовувати печатку на квитанції прибуткового касового ордера. Однак слід пам'ятати, що це не скасування друку, а лише право не використовувати її.

За словами самих податківців, чимало питань виникає у єдинників щодо періоду, з якого треба застосовувати касовий апарат. Нагадаємо, платники єдиного податку другої та третьої групи зобов'язані застосовувати РРО, починаючи з 1 млн грн обороту.

Якщо, наприклад, платник третьої групи перевищив в серпні ліміт, то вже з жовтня треба застосовувати РРО: тобто, з нового кварталу, наступного за тим, в якому був цей ліміт перевищено.

Також у ДФС нагадують, що з 20 лютого наказом УКРІНФОРМ №79 затверджено новий реєстр РРО. Там міститься 160 моделей РРО, включаючи ті, що придатні для первинної реєстрації. Окремо подано перелік касових апаратів з 5 штук, які були виключені в 2016-2017 роках з ужитку. Їх заборонено використовувати. Тобто, фактично експлуатація забороненого РРО прирівнюється до його відсутності. З накладенням відповідних санкцій

Як карають

Закон про РРО (статті 17-24) встановлює штрафні санкції за порушення його вимог. При цьому за порушення, вчинене вперше (протягом календарного року) без проведення розрахункових операцій, штрафна санкція становить 1 гривню, за кожне наступне порушення - 100% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

У законі зазначено, що це єдиний нормативний акт, який може регулювати питання готівкових розрахунків і касової дисципліни. Але деякі норми є і в Податковому кодексі.

У той же час, як відзначають в Київському центрі підтримки та розвитку бізнесу, фактично з якоїсь причини також застосовується указ Президента №436 / 95 від 12 червня 1995 року, за яким бізнес можуть карати за порушення норм щодо регулювання обігу готівки. При цьому розміри штрафів значні - дворазово і п'ятикратно перевищують суми порушення. Ці санкції не передбачені законом про РРО, але дія Указу не було призупинено або скасовано.

«Щоб не піддавати бізнес ризику штрафів та санкцій необхідно проводити в компаніях внутрішні тренінги серед співробітників, а також залучати зовнішніх аудиторів і юристів», - вважає Олег Добровольський.

За словами юриста, платник податків має право оскаржити прийняте рішення про донарахування штрафів як в адміністративному порядку - протягом 10 календарних днів, наступних за днем ​​його отримання (п. 56.3 ПК) або ж в судовому порядку - протягом 1095 днів (п.56.18 НК).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%