Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трансфертне ціноутворення: податківці підготували узагальнюючу податкову консультацію

Середа, 04 грудня 2013 10:14

Наказ Міндоходів від 22.11.2013 р. №699

Міндоходів наказом від 22.11.2013 р. №699 затвердило Узагальнюючу податкову консультацію стосовно окремих питань застосування норм податкового законодавства щодо трансфертного ціноутворення.

Податківці пояснили, що першим звітним періодом для подання Звіту про контрольовані операції (далі – Звіт), який подається платником податків відповідно до вимог п.п. 39.4.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), буде 2013 р. При цьому для визначення обсягу контрольованих операцій потрібно буде врахувати вартісний показник всіх операцій окремо з кожним контрагентом в цілому за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня 2013 р.

Важливо! У Звіті за 2013 р. платник податку має вказати контрольовані операції, здійснені в період з 01.09.2013 р. по 31.12.2013 р.

Зверніть увагу, що у Звіті контрольовані операції відображаються за датою переходу прав власності на товари або за датою складання акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Подання Звіту із запізненням прирівнюється до неподання Звіту та призводить до застосування штрафних санкцій, передбачених п. 120.3 ПКУ. Крім того, податківці вважають, що якщо у своєчасно поданому звіті не будуть вказані окремі контрольовані операції, то за таке порушення буде застосовуватися штраф у розмірі 5 % від суми контрольованої операції, не зазначеної у наданому Звіті.

Також податківці зазначили, що за заниження податкового зобов'язання за період з 1 вересня 2013 року по 1 вересня 2014 р. в результаті застосування платником у контрольованих операціях цін, які не відповідають рівню звичайних цін, виявлене самостійно платником податку або за результатами перевірки контролюючим органом, застосовується штраф у розмірі 1 грн.

Зверніть увагу, що рішення про застосування одного з методів щодо визначення звичайних цін приймається платником самостійно. При цьому подавати окреме повідомлення до контролюючого органу не потрібно. Інформація щодо обраного методу вказуватиметься у відповідній графі Звіту про контрольовані операції.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%