Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Тінізація ринку алкогольних напоїв відлякує іноземних інвесторів - економіст

Середа, 23 травня 2018 17:43

Український ринок алкогольних напоїв сьогодні важко назвати привабливим для міжнародних інвесторів. Їх, в першу чергу, відлякує значна тінізація цього сектору. Таку думку у коментарі УНН висловив економічний експерт Олександр Охріменко.

"Поки іноземцям не дуже цікавий наш алкогольний ринок. Міжнародний інвестор хоче максимально білого ринку, а у нас, за найбільш скромним підрахункам, близько 30% алкоголю - це контрафакт. Це їм не цікаво, сьогодні, однозначно.

Зменшимо кількість контрафакту - може стане цікавим (алкогольний ринок - ред.). Бо яка ж цікавість у ринку, якщо понад 30% продукту на ньому невідомого походження? Що іноземцям тут робити із нашою "лівою" горілкою?" - сказав він.

На думку експерта, держава не сприяє зменшенню масштабів нелегального ринку алкоголю. І допоки контрафактні потоки продукту "кришуватимуться" представниками влади - іноземним інвесторам в Україні робити нічого, переконаний Охріменко.

"У нас багато нардепів "сидять" на контрафакті. Після кожних виборів вони приходять до влади і максимально допомагають своїм "структурам" працювати далі. Це іще одна причина, чому ринок не вдається детінізувати", - додав експерт.

Нагадаємо, за даними ЄП, український ринок нелегальної алкогольної продукції визнаний найбільшим в Європі, він сягає 60% і виводить з бюджетів близько 360 млн євро.

У ЄС навіть заявили про наміри боротися з українським контрафактом, шляхом формування відкритих списків нелегальних виробників.

Таку ініціативу європейців вже підтримали вітчизняні офіційні виробники алкоголю.

"Вважаю, що це може мати позитивний ефект. Однак, крім створення такого списку, важливо привести акцизну політику нашої держави в сфері алкоголю до економічно обґрунтованих ставок", - зауважила з цього приводу Глава ради директорів Beverage Trading Company Ольга Івушкіна.

Також, за її словами, офіційний Київ не повинен відмовчуватися у відповідь на заяви ЄС про засилля українського контрафакту.

"На такий стан справ "закривати очі" наші європейські партнери більше не можуть. Реакцію ЄС і наміри ЄК самостійно боротися з контрафактною продукцією з України, я вважаю, з одного боку, логічною. З іншого боку - це дуже "тривожний дзвінок" і для нашого ринку, і для українського уряду в цілому.

Якщо з Києва не буде своєчасної та гідної реакції, то наші компанії в подальшому можуть зіткнутися з великими труднощами при експорті продукції. Мені не хочеться навіть думати про можливе закриття європейських ринків для українського алкоголю ... Але щоб цього не допустити - необхідно діяти", - сказала Івушкіна.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%