Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Родина президентського аудитора НАБУ Жебрівського має проблеми з прозорістю бізнесу за кордоном

П'ятниця, 22 червня 2018 17:23

Павло Жебрівський та його родина непрозоро ведуть бізнес в Німеччині.

Родина Павла Жебрівського, призначеного президентом Петром Порошенком аудитором НАБУ, має проблеми з прозорістю бізнесу в Німеччині.

Про це повідомляє DW, зазначаючи: мова йде про фірму Vital Pharma GmbH, яка входить до фармацевтичної імперії Жебрівських, у містечку Бад Хомбург – "Ця фірма вже близько 10 років торгує на німецькому ринку сировиною для виробництва медичних препаратів, які імпортуються, зокрема, з країн Азії і Південної Америки. Річний оборот фірми, як свідчить звітність – близько трьох мільйонів євро".

"Виконавчою директоркою Vital Pharma GmbH є дочка Павла Жебрівського Ганна. Вона очолила компанію ще будучи студенткою. Згідно з німецьким законом про боротьбу з відмиванням грошей, до 1 жовтня минулого року директорка мала внести імена бенефіціарних власників компанії до Реєстру прозорості. Однак, як свідчить витяг з нього, дочка Жебрівського цього не зробила. За це компанії загрожує штраф до 100 тис. євро", – зауважує видання.

При цьому зазначається: пояснення від доньки Жебрівського щодо її зазначених дій отримати не вдалося – "В офісі Vital Pharma GmbH повідомили, що вона у відрядженні".

Разом з тим, наголошується: за реєстром, компанія належить холдингу з Нідерландів – Farmak Group N.V., – кінцевою бенефіціарною власницею якого є сестра Жебрівського Філя.

"Сам же нідерландський холдинг належить холдингу з Люксембургу Farmak Holdings S.à r.l. Проте документи реєстру компаній Люксембургу ведуть на Кіпр. Остаточну ж картину структури власності групи "Фармак" можна отримати, ознайомившись з документами компанії F.I. & P. Holdings Limited. Контрольний пакет акцій компанії належить Філі Жебрівській. Другий за величиною пакет – близько 10% – Павлу Жебрівському, який отримує від цієї компанії близько 1,5 млн гривень дивідендів на рік, а у 2017 році отримав від неї 1 млн гривень "матеріальної допомоги", – підкреслює видання.

Крім того, зазначається: іноземними компаніями групи "Фармак" керує не лише дочка Жебрівського, а і його 24-річний син Ян, який є довіреною особою з правом підпису в компанії Farmak International Holding GmbH – дочірньої компанії нідерландської Farmak Group N.V. з річним оборотом в розмірі 7-10 млн євро, яка, однак, не має у своєму штаті працівників – "Кількість співробітників компанії, згідно з даними реєстру, 0".

Водночас зауважується: Жебрівському належить також ПП "Ян", яке торгує, зокрема, медикаментами і керівником якої у квітні минулого року став Любомир Шведюк – "Імовірно, йдеться про зятя чиновника: як свідчить запис у німецькому реєстрі компаній, у лютому цього року Анна Жебрівська стала Анною Шведюк".

Нагадаємо, народний депутат Сергій Лещенко вважає, що, призначивши Павла Жебрівського третім аудитором Національного антикорупційного бюро, президент Петро Порошенко отримав потрібний йому склад комісії з аудиту НАБУ.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%